Київ. 24 жовтня. УНІАН. Директор Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» В'ячеслав Кулініч після більш як 3-місячної перерви має намір у четвер, 25 жовтня, вийти на роботу.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, інформуючи про ситуацію з розглядом у суді його позову до Головного управління культури КМДА щодо скасування наказу про його звільнення і поновлення на посаді.

В.Кулініч пояснив, що отримав повідомлення про те, що розгляд його справи у Дніпровському районному суді Києва відкладено на місяць – до 19 листопада - у зв’язку із надходженням відповідного клопотання від столичного управління культури, у якому ідеться, що між цим підрозділом КМДА і директором «Київської фортеці» В.Кулінічем ведуться переговори щодо укладання мирової угоди.

Відео дня

«Юридично я - директор музею. Управління змінило наказ про моє звільнення і написало: звільнити Кулініча тоді, коли він вийде на роботу…», - зазначив В.Кулініч.

За його словами, на підставі викладеного він завтра, після тривалого перебування на лікарняному, планує вийти на роботу і потрапити у свій кабінет, який впродовж конфлікту опечатаний представниками ГУ культури.

«Пройшло вже кілька днів після засідання суду. Зі мною ніхто ні про що не розмовляє. Це просто банальне затягування справи», - заявив В.Кулініч.

«Я розмовляв з (головою КМДА Олександром) Поповим, був у нього. Він сказав, що не давав згоди на моє звільнення. Він сказав, що «це конфлікт у Вас із Зоріною». Але пообіцяв розібратись», - повідомив директор музею.

«Оце їхнє клопотання вселяє в мене надію на те, що все ж таки здоровий глузд переміг і мені тепер можна приступити до виконання моїх обов’язків. А може, це знов передвиборчі хитання. Завтра я буду на роботі, і ми побачимо, чи є дійсно добрі наміри у ГУ культури щодо підписання мирової угоди», - сказав В.Кулініч.

Він пояснив, що саме сьогодні провів цю прес-конференцію, щоб публічно заявити, що перебуватиме на роботі 25 жовтня і готовий до переговорів і підписання «мирової».

Директор «Київської фортеці» заявляє, що причина звільнення пов’язана з рішенням Київради про передачу 4-ї башти «Київської фортеці» музею «Платар».

За рішенням, башта передається в оренду Управлінням у справах власності КМДА.

Як сказав В.Кулініч, щоб «Фортеця» не втратила цю башту і в ній відкрилася саме музейна експозиція, а не щось інше, у рішенні треба було прописати, що це передача в оренду від музею «Київська фортеця».

«Це рішення Київради фактично і де-юре означає, що із цілісного майнового комплексу музею вилучають величезну споруду. Це по-перше. А по-друге, що ми не будемо ніяким чином впливати на те, чи буде там музей, чи буде щось інше», - повідомив В.Кулініч і додав, що озвучив це свого часу представникам міської влади.

«Коли до мене не прислухалися, я подав у суд про відміну цього рішення або внесення у Київраді в нього змін, щоб там було вказано, щоб орендодавцем був музей. То тоді розпочалась історія з моїм звільненням», - заявив В.Кулініч.

Він сказав, що вважає ситуацію «історично-відповідальною справою» для подальшої долі музейного комплексу «Київська фортеця». За словами В.Кулініча, за період його відсутності на роботі було скорочено штат «Київської фортеці» на 8 одиниць, почалося невиконання фінансування реставрації музею, і більш того, воно було зменшено в рази.

«Фортифікаційний комплекс треба врятувати. І я є фахівець у цій справі. І я принциповий захисник фортеці. Це не моє багатство, а багатство всіх наших дітей і всієї історії Києва. І саме сьогодні такий практично момент, що можуть ці пам’ятки бути знищені і забудовані», - сказав директор музею.

На його переконання, він виграє процес у суді і працювати розпочне «якщо не завтра, то після рішення суду». «Тому що ніяких підстав юридичних у них на моє звільнення не було», - заявив В.Кулініч.

Відповідаючи на запитання журналістів, В.Кулініч сказав, що квартиру від міста, яку йому обіцяли, так і не отримав.

Як повідомляв УНІАН, 17 липня начальник ГУ культури КМДА Світлана Зоріна видала наказ про звільнення з посади директора «Київської фортеці» В.Кулініча. Керівник музею, який працював у «Фортеці» близько 17 років і відстоював її територію від забудовників, заявив, що це звільнення є незаконним та звернувся у суд. Він також заявив, що Управління культури позбавило його квартири, яку виділив голова КМДА О.Попов, враховуючи його діяльність із захисту пам'яток історії.

15 серпня представники ГУ культури КМДА відчинили кабінет директора музею «Київська фортеця», провели там опис, після чого опечатали кабінет.