Київ. 24 жовтня. УНІАН Колишній директор Міжнародного дитячого центру «Артек» Борис Новожилов закликає керівництво держави покласти край розбазарюванню землі табору.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На сьогодні в «Артеку» відбувається цілеспрямоване розбазарювання табору – знищується педагогічна база, матеріально-технічна база і, найголовніше, вилучається земля – навколо «Артека» ведеться масове будівництво. Крім того, на території об'єкту будуються комерційні підприємства. Наприклад, під горою Аю-Даг за гроші «Артека» збудовано торговий комплекс», - стверджує Б.Новожилов.

Відео дня

Він відзначив, що за інформацією, що він має, законодавчо затверджені в результаті тривалих судових процесів акти на землю «Артека» зникли із селищної ради.

Крім того, Б.Новожилов наголосив, що в «Артеку» відбувається реконструкція об'єктів, які не вимагають будь-яких будівельних робіт, але при цьому витрачаються колосальні суми, які не мають нічого спільного з реальною вартістю матеріалів і робіт.

За словами екс-керівника «Артека», «дерибан землі можна припинити, незаконні будівництва можна знести, була б воля керівників держави».

Як повідомляв УНІАН, 18 жовтня співробітники МДЦ «Артек» звернулися до влади України з вимогою усунути з посади нинішнього генерального директора «Артека» Олену Поддубну у зв'язку із зловживаннями на посаді.

Співробітники також вимагають провести відкритий конкурс на заміщення посади гендиректора.

Як розповів лідер неформального міжнародного співтовариства «Артек» Ігор Степанов, на території табору ведеться приватне будівництво. За його словами, на сесію Гурзуфської селищної ради винесено питання про відчуження частини земель. «Найголовніша проблема - це те, що під загрозою земля, цілісність табору. На території йде незаконне будівництво, а будівлі, призначені для використання суто з метою діяльності «Артека», роздаються лівим фірмам, реконструюються під торгові заклади», - сказав він.

Керівник режисерсько-постановочної групи продюсерської служби МДЦ «Артек» Тетяна Чайковська заявила, що дітей які відпочиваючих в «Артеку», погано годують. «Вони залишаються голодними, недоглянутими і невдоволеними відпочинком», - сказала вона.

За словами Т.Чайковської, якість педагогічних програм у таборі падає, кількість гуртків зменшується, багато традиційних фестивалів не проводяться.

Т.Чайковська також відзначила, що в умовах браку службового житла для співробітників, перший поверх гуртожитку "Кипарисове" переобладнується під супермаркет.

Художній керівник дитячого табору «Річковий» МДЦ «Артек» Ірина Суликовська у свою чергу відзначила, що в гуртожитках «Артека» проживають люди, які не мають жодних трудових відносин з дитячим центром. «Доходить до такого абсурду, коли постійні співробітники «Артека», не маючи житла, змушені за плату знімати у цих людей житло», - додала вона.