Київ. 22 жовтня. УНІАН. Громадські організації закликають Президента України Віктора Януковича ветувати закон, який передбачає введення біометричних паспортів.

Про це йдеться в заяві Всеукраїнського об'єднання громадських організацій “Російський союз” і Всеукраїнської громадської організації “Православний вибір”, обнародуваній сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Як відзначив співголова “Російського союзу” Володимир Богатирьов, сьогодні відбувається процес, коли людство посилено заганяється в “електронний концтабір” за допомогою видачі паспортів з електронним ідентифікатором особи і створення єдиного державного реєстру громадян кожної країни.

Відео дня

За його словами, взяття під контроль і управління за допомогою електронних паспортів, а потім і чіпів, упроваджених в тіло людини, “відніме у людей їхню свободу” і перетворить їх на безсловесних істот, оскільки у разі спроби мислити самостійно і висловлювати незгоду номер карти може бути заблоковано, а чіп відключено.

“Тому, вважаючи абсолютно неприйнятним об'єднання персональних даних людини в єдиній інформаційній базі даних, ми звертаємося до Президента України Віктора Януковича з настійним проханням накласти вето на ухвалений в другому читанні Закон “Про Єдиний державний демографічний реєстр, оскільки він порушує права людини і суперечить духу Конституції України”, - сказав В.Богатирьов.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Верховна Рада за підтримки 233 народних депутатів ухвалила в цілому Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр» (№ 10492), відповідно до якого в Україні буде введено біометричні паспорти.

Паспорт міститиме вмонтований чіп із біометричною інформацією: фото людини, відбитки пальців та інформацію про громадянина, що міститься в діючому паспорті. За бажанням в біометричний паспорт може бути включено додаткову інформацію. Водночас інформація біометричних паспортів вноситься до Єдиного державного демографічного реєстру - це електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки, використання інформації про громадянина держави. Також, згідно із законом, така інформація є конфіденційною, а її нерозголошення гарантується державою.

Кожен громадянин України, незалежно від віку, зобов'язаний одержати біометричний паспорт. Оформлення біометричного паспорта для всіх осіб, починаючи з народження (замінивши тим самим свідоцтво про народження), оновлюється кожні 10 років.

Введення в Україні біометричних паспортів обумовлене зобов'язаннями перед євроспівтовариством. Україна підписала міжнародну угоду в рамках ОБСЄ про введення біометричних технологій до 1 січня 2015 року. Такий принцип ідентифікації особи дозволить в майбутньому забезпечити безвізовий режим України з країнами Євросоюзу.