Київ. 19 жовтня. УНІАН. Громадянська мережа «ОПОРА» в день виборів, 28 жовтня, проведе паралельний підрахунок голосів та явки виборців.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Вона розповіла, що тисяча спостерігачів від ОПОРИ будуть вести паралельний підрахунок голосів. При цьому, список цих тисячі дільниць був складений на основі репрезентативної вибірки. "Вночі з 28 на 29 жовтня ми матимемо результат виборів по всій Україні, і в ранці понеділка о 9.30 тут (в УНІАН) ми їх оприлюднимо», - наголосила вона.

Відео дня

О.Айвазовська уточнила, що йдеться про підрахунок голосів за партійними списками.

«Ми сподіваємось, що ви будете зацікавлені в цій інформації, оскільки вона є унікальною, на відміну від екзит-полу, коли виборців опитують на виході з дільниць щодо того, як вони проголосували, паралельний підрахунок здійснюється на основі фактичних даних, занесених і підписаних у виборчому протоколі», - наголосила О.Айвазовська. За її словами, під час проведення аналогічного підрахунку голосів на минулих президентських виборах похибка була 0,6%. Вона сподівається, що цього разу буде аналогічна цифра: «ми сподіваємося, що на парламентських виборах ми матимемо такий самий точний результат».

О.Айвазовська зауважила, якщо спостерігач зафіксує велику кількість порушень на тій чи іншій дільниці, її дані, при остаточному підрахунку, враховуватись не будуть. А якщо таких дільниць буде багато, то, за її словами, ОПОРА буде змушена заявити про фальсифікацію виборів в цілому по Україні.

Крім того, буде вестись підрахунок кількості виборців, що прийшли на дільниці. Це буде робитись на тих самих дільницях, де буде вестись і паралельний підрахунок, за допомогою спеціальних лічильників. «Лічильники зараз вже перетнули кордон України з великою державою Китай, і я сподіваюсь, що вони якісно спрацюють. Це ті лічильники, якими рахують людей на великих масових заходах, стюардеси в літаках і таким самим чином чи порахуємо виборців, які отримали бюлетені і вкинули їх до скриньки», - зазначила О.Айвазовська.

Вона пообіцяла, що дані явки ОПОРА буде оприлюднювати 28 жовтня станом на 12.00, на 16.00 та на 20.00 - тобто на той же час, що й ЦВК.