Київ. 18 жовтня. УНІАН. Екс-кандидат в народні депутати від партії «УДАР» у мажоритарному окрузі №218 в м.Києві, директор Аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко заявив про необхідність повернутися до виборів депутатів у мажоритарних округах у два тури.

Про це О.Сергієнко заявив на прес-конференції в УНІАН.

При такій системі, вважає експерт, буде можливість отримати більш реальне волевиявлення виборів в країні.

Відео дня

За словами О.Сергієнка, вибори в два тури по кандидатам-мажоритарникам дозволять кандидату від демократичних сил виграти у тих кандидатів, які забезпечують зараз своє проходження за рахунок фінансових можливостей, тобто дозволить уникнути ситуацій «аля Черновецький».

«Така система була до 1998 р., поки не були змінені правила виборів. Тому я буду пропонувати партії «УДАР» і іншим демократичним силам змінити виборче законодавство, коли вони пройдуть до парламенту, таким чином, щоб проводити вибори в мажоритарних округах в два тури. І тоді не треба буде ніяких праймеріз, ніяких опитувань. Тоді люди самі визначать, який кандидат їм до вподоби», - заявив екс-кандидат.

Він також вважає за необхідне ввести обмеження виборчого фонду кандидатів. «Наприклад, на моєму окрузі балотується один з кандидатів і його реклама сьогодні на рівні з партійною. Тобто він сам може дозволити собі виборчі ролики на телебаченні, десятки якщо не сотні бордів. Зрозуміло, що коли такі фінансові можливості, то це порушує принцип рівності прав кандидатів. Виборчий фонд має бути обмежений певною сумою», - сказав О.Сергієнко.