Київ. 18 жовтня. УНІАН. Екологи вимагають скоротити викиди відходів свинарських підприємств  в Красноармійському районі Донецької області. Про це на прес-конференції в УНІАН заявили члени екологічної ініціативної групи.

«Не можна виливати відходи від свиней на поля. Ми хочемо змусити підприємство «АПК-Інвест» зробити біогазові установки, як це робиться в Європі», - повідомив голова донецької обласної екологічної асоціації« Зелений рух Донбасу» Володимир Березін.

За його словами, діючий свинокомплекс нараховує 200 тис. голів, які продукують 4 тис. тонн гною в день. Він також підкреслив, що утилізація свіжих відходів на полях призводить до забруднення ґрунтових вод і рясному випаровуванню, тоді як оснащення підприємства біогазової установкою скоротить вплив на навколишнє середовище, а також зменшить витрати комплексу на енергоресурси.

Відео дня

«На 10-15 тис. свиней біогазова установка вже досить рентабельна і окуповується досить швидко. І це екологічно чисте м'ясо, і екологічно чисте довкілля», - підкреслила глава обласної громадської організації «Мама-86» Галина Олейникова.

Учасники прес-конференції вважають за необхідне зменшити в Україні обсяги промислового виробництва свинини і підтримати замість цього дрібні і середні тваринницькі господарства.

Крім того, на думку В.Березіна, великі свинокомплекси не повинні будуватися в таких густо-населених регіонах, як Донецька область.