Київ. 18 жовтня. УНІАН. Громадянський рух "Спільна справа" рекомендує суб'єктам виборчого процесу збільшити місії своїх офіційних спостерігачів 28 жовтня для зменшення фальсифікацій результатів виборів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив координатор "Спільної справи" Олександр Данилюк.

"Для того, щоб протидіяти системі фальсифікацій, які готуються, ми радимо вже зараз підготувати необхідну кількість спостерігачів від політичних сил та кандидатів", - сказав О.Данилюк.

Відео дня

За його словами, група "Спільної справи" з моніторингу виборчого процесу отримала факти про фальсифікації, які влада планує здійснити у день голосування. Зокрема, сказав він, спотворення результатів виборів готується за рахунок голосування вдома та на спеціальних виборчих дільницях, що утворені у лікувальних закладах, а також за рахунок голосування за тих виборців, які не беруть участь у голосуванні.

"Більшість фальсифікаційних технологій, які застосовуються безпосередньо на дільниці, відбуваються у другій половині дня, тому що розраховують на те, що якщо виборець не прийшов і не проголосував до 16.00, то він достеменно вже цього робити не буде", - додав О.Данилюк.

Координатор "Спільної справи" також рекомендує політичним силам і незалежним кандидатам посилити роботу зі своїми представниками в окружних та дільничних виборчих комісіях. "Опозиційні і незалежні кандидати і політичні сили повинні чітко розуміти, що завдання їхніх членів комісії, яких і так небагато, не здійснювати адміністративні функції, а контролювати інших членів комісії, які знаходяться на дільниці. Треба відмовлятися від будь-яких функцій, які унеможливлять контроль за іншими", - підкреслив він.

Крім того, на думку О.Данилюка, спостерігачі від партій та кандидатів повинні ретельно перевірити списки виборців. "25 жовтня завершується термін, коли до списку виборців можуть бути внесені зміни. Треба відстежувати, що у них не було жодних позначок, а також звертати увагу, якщо за однією адресою зареєстровано велику кількість осіб з різними прізвищами. Наприклад, в Києві вчора нами зафіксовано випадок, коли в одній квартирі прописано 37 осіб, при чому ці виборці голосувати не будуть, тому що вони працюють за кордоном і про це достеменно відомо органам державної влади", - пояснив О.Данилюк.

Координатор "Спільної справи" також додав, що його організація має у своєму розпорядженні факти, коли до Державного реєстру виборців включаються неіснуючі під'їзди чи навіть цілі будинки.

У свою чергу, координатор донецького відділення "Спільної справи" Денис Токар уточнив, що йдеться, зокрема, про округ № 51, в якому до списків виборців включені мешканці двох гуртожитків, яких у Горлівці Донецької області взагалі не існує. Крім того, за його словами, є непоодинокі факти, коли зі списків виборців не виключаються померлі люди.

"Фальсифікації не нові і при ретельному спостереженні вони можуть бути легко виявлені. Треба не забувати про те, що звичайні виконавці фальсифікацій - це люди, які займаються ними за достатньо невеликі гроші, тому загроза розголосу дійсно може вплинути на таку особу і примусити її відмовитися від тих зобовязань, які вона на себе взяла. Тому не бійтеся публічності, фіксуйте підозрілих осіб, оприлюднюйте цю інформацію - це однозначно вплине, принаймні, на рівень фальсифікації", - закликав О.Данилюк.