Київ. 16 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська асоціація сприяння самоорганізації населення розробила 20 нормативно-правових актів, спрямованих на те, щоб на законодавчому рівні закріпити механізм контролю громадськості над наданням житлово-комунальних послуг.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова асоціації Андрій Крупник.

За його словами, в рамках реалізації проекту «Житлово-комунальні послуги - під контроль громадськості» було проаналізовано законодавство і підзаконні акти, які регулюють участь громадськості в забезпеченні належної якості житлово-комунальних послуг на всіх етапах їх надання.

Відео дня

Асоціація дійшла висновку, що на всіх етапах ця нормативна база не забезпечує будь-якої прийнятної участі громадськості в контролі над якістю ЖКП.

«Ми підготували 20 проектів нормативно-правових актів, у разі ухвалення яких буде створено механізм участі громадськості в забезпеченні належної якості житлово-комунальних послуг», - сказав він.

Експерт Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення Євгенія Абрамова відзначила, що в рамках проекту було проведено дослідження рівня задоволеності населення якістю ЖКП в Одесі, Миколаєві, Луганську, Києві, Львові та Запоріжжі. Результати дослідження свідчать про те, що більш як 70% жителів цих міст не задоволені якістю послуг.

Як уточнив президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях, із загальної кількості незадоволених якістю ЖКП, тільки 10% хочуть щось змінити і лише 5% готові щось робити для цього.

Є.Абрамова пояснила, що асоціація пропонує відмінити кілька наказів і постанов, які дублюють законодавство щодо житлово-комунальних послуг. Також асоціація розробила Порядок залучення членів територіальної громади до процесу надання житлово-комунальних послуг, що дасть можливість при бажанні будь-якому споживачеві ЖКП контролювати їх якість.

Зокрема, пропонується ввести поняття громадських повноважень. «Споживачі можуть зібратися на загальних зборах, обрати кількох уповноважених представляти їхні інтереси у взаєминах із постачальниками певних комунальних послуг», - сказала Є.Абрамова.

Вона зазначила, що право громадськості контролювати якість ЖКП пропонується передбачити на всіх етапах їх надання, де можуть порушуватися права споживачів. Це стосується і відносин з природними монополіями у сфері ЖКГ.

А.Крупник відзначив, що асоціація доопрацює пакет запропонованих нормативно-правових актів і найближчим часом передасть їх на розгляд до Мінрегіону.

У свою чергу директор департаменту житлової політики Міністерства регіонального будівництва і ЖКГ України Віталій Шаповаленко запевнив, що міністерство вивчить документи, створить робочу групу з їх доопрацювання і зробить все можливе, щоб вони були ухвалені.

Проект «Житлово-комунальні послуги - під контроль громадськості» реалізує коаліція з шести громадських організацій на чолі з Всеукраїнською асоціацією сприяння самоорганізації населення. Проект фінансується за підтримки Pact Inc., Фонду «Східна Європа» і Міжнародного фонду «Відродження».

За словами В.Ляха, сума фінансування проекту становить близько 480 тис. грн, які були спрямовано п'яти організаціям на проведення досліджень у п'яти регіонах - Одесі, Миколаєві, Луганську, Києві, Львові та Запоріжжі.