Київ. 16 жовтня. УНІАН. Представники національної інтелігенції України, які створили ініціативну групу “Першого грудня”, напередодні парламентських виборів закликають співвітчизників взяти участь у голосуванні 28 жовтня та зробити осмислений вибір політичних сил та кандидатів, думаючи про майбутнє країни.

Відповідне звернення до виборців було оприлюднено сьогодні на прес-конференції в УНІАН, в якій взяли участь учасники групи “Першого грудня”, зокрема: доктор філософських наук Мирослав Попович; дисидент, правозахисник, письменник Євген Сверстюк; правозахисник, публіцист, доктор філософських наук Мирослав Мартинович; професор, академік НАН України, доктор філософських наук Ігор Юхновський; доктор філологічних наук, літературознавець, доктор філософських наук В'ячеслав Брюховецький та професор Вадим Скуратівський.

«Подолайте в собі ілюзію, що хтось зробить що-небудь замість вас. Ніхто, окрім вас, не подарує вам доброго життя і не відкриє світлого майбутнього. Позбудьмося цієї ілюзії, і разом з нею зникне і зневіра, а з’явиться воля. Наш єдиний шанс – це наша безумовна відповідальність: кожного особисто і всіх нас разом – як єдиної національної спільноти нормальних, розумних, мислячих людей, що хочуть добра собі, своїм дітям і своєму ближньому», - говориться в зверненні інтелігенції.

Відео дня

Представники ініціативної групи просять співвітчизників мобілізуватись і зробити осмислений вибір, який буде відповідати їхній совісті і думці про майбутнє дітей та онуків. «У нинішній ситуації моральна втеча, нейтралітет чи байдужість стануть злочином і зрадою. Пам’ятайте: ніхто не може купити ваш голос. У вас немає жодних зобов’язань перед тими, хто на вас тисне. Ви відповідальні перед собою. Ви голосуєте, відкинувши все, крім власного розуміння потреб нашого суспільства», - наголошується в зверненні.

Представники інтелігенції закликають окрім голосування, зробити зусилля громадянської активності: «Не мовчіть про зло: не толеруйте і не дозволяйте порушувати виборчі права. Не бійтеся зловмисників – бійтеся тільки власної совісті. Повідомляйте про кожен випадок зловживань чи можливих фальсифікацій національним і міжнародним спостерігачам».

Також автори звернення закликали працівників ЦВК та кожної виборчої дільниці не ставати співучасниками зла, а крім того, звернулися до нинішньої влади України: «Не покладайтеся на те, що нечесним шляхом можна здобути тимчасового успіху, - він обернеться катастрофою, якщо людська безнадія перетвориться на ненависть».

Учасники «Першого грудня» наголошують, що нинішня влада на чолі з Президентом України несе пряму відповідальність за демократичний і вільний характер виборів. «Той факт, що кожна державна інституція в Україні не користується авторитетом і довірою людей, є важкою оцінкою вашої діяльності… За останні два роки ви майже не чули свого народу, хоч саме він мав би бути найбільшою опорою для будь-якої доброї справи, що її б планувала цивілізована влада. Те, як відбудуться парламентські вибори 2012 року, є рубежем, за яким оцінки українського суспільства і світової спільноти можуть стати вироком»», - підкреслюють автори документу, звертаючись до влади.

Інтелігенція заявляє, що вірить у великий потенціал активності українських громадян. «Мури, які вже падали під наступом людей, неминуче впадуть знову. Ясна і добра перспектива для України - досяжна. Вона залежить від нашої здатності навчитися діяти як один національний і громадянський організм, визначати і змінювати владу, чути один одного і досягати мети», - наголошують автори звернення.