Київ. 16 жовтня. УНІАН. Кандидат від партії «УДАР Віталія Кличка» у 214 виборчому окрузі Віктор Чумак вважає, що після домовленостей його політичної сили з ВО «Батьківщина» у Києві лишилось лише 1-2 округи, де шанси на перемогу має представник влади.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН, коментуючи заяви в ЗМІ про те, що ВО «Батьківщина» не виконала обіцянок щодо зняття своїх кандидатів у Києві .

«Якщо проаналізувати київські округи, то в принципі залишилися неврегульованими – дуже серйозно, 1-2 округи, які можуть дати негативний результат з точки зору «УДАРу» та об’єднаної опозиції», - наголосив він.

Відео дня

В.Чумак вважає, що в інших округах приймати рішення не було сенсу, оскільки там лідерами перегонів є саме представники цих двох політичних сил, і тому доцільно залишити виборцям вирішувати, хто саме потрапить в парламент. «Знімати лідерів з перегонів немає сенсу, хай вирішить виборець, якщо там представник влади відстає набагато більше», - підкреслив він.

При цьому В.Чумак жартома висловив припущення, що всі заяви в пресі щодо зриву домовленостей із узгодження кандидатур є просто створенням інформаційного приводу напередодні виборів: «Це не взаємні звинувачення… можливо, це певні технології, нам же потрібні інформаційні приводи».

У свою чергу кандидат від ВО «Батьківщина» у 214-му виборчому окрузі Юрій Ганущак, якого вчора рішенням з'їзду партії було знято з перегонів на користь В.Чумака, зауважив, що у них по 214-му округу був саме той випадок, де рішення приймати було потрібно (в цьому окрузі балотується Олесь Довгий - УНІАН)

Він також висловив думку, що сьогодні в Києві, за виключенням 1-2, практично не залишилось округів, де б представники влади мали шанси на перемогу. «Процес домовленостей виконується, можливо, не настільки, як би хотілось журналістам… процес іде», - сказав він.

Водночас він зауважив, що українським політичним силам, всім без винятку, ще потрібно працювати над підвищенням політичної культури. «Питання не стоїть в тому, що когось зняли, а питання стоїть в тому, що той, кого зняли, він має працювати зі своїм колегою», - зауважив Ю.Ганущак.

Директор центру політико-правових реформ Ігор Коліушко висловив думку, що політичні сили демократичного спрямування мали об’єднатися вже давно, тому що наприкінці виборчої кампанії, коли вкладені сили, гроші, приймати рішення про зняття з перегонів дуже важко. «І тут навіть не гроші найважливіше, я знаю по собі, оскільки балотувався чотири рази по мажоритарних округах. Коли ти зустрічаєшся з виборцями - складається ілюзія підтримки, тому що на кожній зустрічі є люди, які добре до тебе ставляться, і тобі задають нормальні питання, ти відповідаєш, вони кивають головою і здається, що все нормально, потрібно лише ще трохи попрацювати і ти маєш шанс. І зніматись кандидатам самим дуже тяжко», - наголосив експерт.

Він вважає, що «УДАР» та «Батьківщина» повинні були узгодити більше округів, і зробити це набагато раніше.

Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня з’їзд «УДАРу» прийняв рішення про зняття 26 своїх кандидатів-мажоритарників на користь колег з «Батьківщини». Ще 6 кандидатів від «УДАРу» було знято на підтримку опозиційних самовисуванців.

15 жовтня “Батьківщина” на користь «УДАРу» також зняла 26 кандидатів у народні депутати.

У Києві «УДАР» зняв двох своїх кандидатів на користь опозиціонерів Володимира Бондаренка (219 округ) та Володимира Ар’єва (218 округ). Натомість ВО «Батьківщина» зняла свого кандидата на користь Віктора Чумака (214 округ).