Київ. 16 жовтня. УНІАН. Домовленість між партією «УДАР Віталія Кличка» та Об’єднаною опозицією «Батьківщина» щодо можливості висунення узгоджених кандидатів-мажоритарників, які є найрейтинговішими в округах від цих двох політичних сил, є віртуальною.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Коли я вперше почув інформацію про те, що є заява партії УДАР стосовно зняття своїх кандидатур і вони виставили кандидатури, які мала би зняти «Батьківщина», я подумав, що це якийсь жарт», - сказав він.

Відео дня

Експерт наголосив, що своє рішення партія мала би підкріпити обгрунтуванням у вигляді соціологічних даних. «Буквально на другий день ми побачили якісь соціологічні цифри, при чому вони не були озвучені самими керівниками цих соціологічних структур чи тими людьми, які працюють там, що, на мою думку, є не зовсім коректно», - зазначив В.Бала і додав, що не зовсім зрозумілим, на його думку, є те, за яким принципом обиралися ті округи, в яких соціологи проводили відповідне дослідження щодо рейтингів кандидатів.

Також В.Бала висловив припущення, що соцдослідження проводилося з одним-двома запитанням, на кшталт, чи будуть виборці голосувати за кандидата від «Батьківщини», якщо зніметься представник УДАРу, і навпаки. При цьому, не враховувалося, чи покращиться від такого кроку рейтинг узгодженого партіями кандидата, додав експерт.

«Все це навело на сумну думку стосовно технологічності і певної провокаційності цих заяв і цього вчинку», - сказав В. Бала.

Він також висловив переконання, що в українській політиці час запроваджувати традицію певних правил поведінки і не ставити своїх союзників чи колег «перед фактами і в незручне становище».

На думку В.Бали, домовленість між УДАРом та «Батьківщиною» була «віртуальною». «Треба було домовлятися ще на березі, як це зробила «Свобода» і «Батьківщина» свого часу, а не тоді, коли вже вони пішли перепливати до іншого берега, і вже допливаючи, комусь, хто вибився із сил, треба повертатися», - сказав він.

Також В.Бала відзначив, що різні соціологічні структури подають різні дані щодо рейтингів політичних сил та кандидатів. На його переконання, наразі в Україні спостерігається соціологічна війна та маніпулювання соціологією в інтересах тих чи інших політичних сил.

Водночас, на думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького, раніше вони не домовилися, тому що «Батьківщина» сприймала УДАР як молодшого партнера по опозиції. «Зараз ситуація змінилася: Яценюку більше потрібно домовлятися з точки зору, що втрачає ініціативу. Виходить так, що Об’єднана опозиція крім свого факту об’єднання, проведення з’їзду та висунення списку більш нічого не зробила за цей час», - сказав О.Голобуцький і додав, що виборці оцінюють цей факт.

Експерт також висловив переконання, що відповідна домовленість є до певної міри фікцією та ілюзією. При цьому, УДАР показав, що він готовий іти на компроміс, зробив перший крок, і в цьому плані інформаційно і психологічно виграв. «Батьківщина» ж, на думку О.Голобуцького, дещо повільно узгоджувала свій зустрічний крок.

Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня, з’їзд УДАРу прийняв рішення про зняття 26 своїх кандидатів-мажоритарників на користь колег з «Батьківщини». Ще 6 кандидатів від УДАРу знімаються на підтримку опозиційних самовисуванців. Партія розраховує, що цих кандидатів також підтримає і «Батьківщина».

15 жовтня “Батьківщина” на користь УДАРу також зняла 26 кандидатів у народні депутати.