Київ. 15 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська громадська організація «За чесні вибори!» закликала Президента України Віктора Януковича забезпечити проведення чесних та прозорих виборів, а лідера партії «УДАР» Віталія Кличка – вживати відповідних заходів для перемоги найбільш рейтингових кандидатів.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова Києво-Святошинської районної громадської організації «За чесні вибори!» Артур Козачук.

У відповідному зверненні до В.Януковича та В.Кличка організація наголошує, що у виборчому окрузі № 95 (м. Ірпінь, Києво-Святошинський район) не дотримано принципів чесних та прозорих виборів, а також рівних можливостей для усіх учасників виборчих перегонів.

Відео дня

«99% всіх випадків порушень, пов’язаних із підготовкою та проведенням виборів, стосуються провладної партії та її мажоритарних кандидатів», - сказав А.Козачук і додав, що, зокрема, це застосування адміністративного ресурсу, зловживання службовим становищем, використання бюджетних коштів, організація «політичного туризму», підкуп та залякування виборців, непрозоре формування окружних та дільничних комісій тощо.

А.Козачук наголосив, що саме тому організація звертається до В.Януковича, аби він негайно втрутився та відповідним чином відреагував, вплинувши на виконавчу владу та правоохоронні органи, адже він наголошував на необхідності забезпечення владою проведення чесних і прозорих виборців.

Водночас, А.Козачук нагадав про заяву В.Кличка, у якій той говорив про можливе зняття кандидатів від «УДАРу» на користь кандидатів від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» при узгодженні єдиної кандидатури від опозиції, аби не переміг кандидат від партії влади.

За словами А.Козачука, соціологічні дослідження кількох провідних незалежних соціологічних центрів вказують на те, що у 95-му окрузі найбільш рейтинговим та незаплямованим опозиційним кандидатом є висуванець від Об’єднаної опозиції В’ячеслав Кутовий. Його рейтинг, зазначив А.Козачук, є майже однаковим із висуванцем від «УДАРу» Олександром Юраковим. «Різниця між їхніми рейтингами у межах соціологічної похибки», - додав А.Козачук.

Він відзначив, що оскільки різниця у рейтингах не значна, потрібно звернути увагу на незаплямованість репутації цих кандидатів та готовність працювати в опозиції. За словами А.Козачука, стосовно О.Юракова у ЗМІ неодноразово з’являлися публікації, які можуть свідчити, зокрема, про його зв’язки із Партією регіонів.

«Ми впевнені, що ці факти відомі Віталію Кличку», - сказав А.Козачук і висловив сподівання, що він відреагує на звернення організації та зробить усе можливе, аби опозиція перемогла на тих округах, де має більшу підтримку, зокрема, на окрузі №95.

У свою чергу, виконавчий директор консалтингової агенції Concept group Юлія Комарова закликала виборців відповідальніше ставитися до виборів, перевіряти себе у виборчих списках, а також спостерігачів – бути пильнішими під час виборчого процесу.