Київ, 15 жовтня. УНІАН. Інтерактивний проект з моніторингу виборчого процесу "Майдан-моніторинг: вибори-2012", який працює в Україні за підтримки міжнародного фонду "Відродження", отримав понад одну тисячу скарг на порушення закону про вибори народних депутатів України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор проекту Віктор Гарбар.

"На інтерактивну карту порушень "Майдан-моніторинг: вибори-2012" додано понад 400 скарг і тепер загальна їхня кількість перевищила 1000. Всього додано 1875 фото і 230 відеосвідчень", - сказав В.Гарбар.

Відео дня

За його словами, найбільша кількість скарг стосується порушення порядку ведення агітації. "На друге місце вийшов адмінресурс. Далі йдуть скарги на підкуп виборців, обман та порушення принципу рівності", - додав він.

В.Гарбар наголосив, що у виборчому процесі найбільш виразно визначилися такі негативні тенденції, як масові порушення в роботі ДВК, перешкоджання веденню агітації та бездіяльність правоохоронних органів, масштабне використання соціології для ведення агітації та маніпуляцій суспільною думкою, а також системне застосування адмінресурсу.

"Окремою новелою стало встановлення камер відеоспостереження на виборчих дільницях та визначення порядку їхнього використання. Замість того, аби роз’яснити виборцям на кожній дільниці призначення камер відеоспостереження, ЦВК офіційно розпорядилась вивісити таблички такого змісту: "У приміщенні ведеться відеоспостереження". Згадаємо недавній трагічний випадок в одному з супермаркетів і роль камер спостереження у встановленні особи злочинця. І стане ясно, до якого ефекту призведуть оті таблички ЦВК!", - вважає координатор проекту.

У свою чергу експерт проекту, соціальний психолог, кандидат психологічних наук Віктор Пушкар додав, що значна частина повідомлень про порушення свідчить про роздратування звичайних людей типовими методами впливу на виборців. "Існує значна асиметрія можливостей впливу між тими, хто має адмінресурс, і тими, хто тільки сподівається його колись отримати. У соціумі досі існує запит на "сильну руку", зафіксований даними кількісної соціології. Поточний суспільний лад після майже трьох років спроб наводити авторитарний порядок, значною мірою лишається безладом. Також він скоріше є електоральною демократією, ніж представницькою. І навіть цю далеку від досконалості електоральну демократію ми ризикуємо втратити. Одним з ризикованих в цьому сенсі днів є 28 жовтня 2012 року", - переконаний експерт.

Координатор ВГО "Альянс Майдан" Олександр Попов повідомив, що низка громадських організацій Києва, Тернополя і Харкова ініціювали проект під назвою "Народна Центральна виборча комісія". "Ініціатива "Народна ЦВК" спрямована на захист наших спільних прав і свобод. Ми поважаємо політичні погляди українців, якими б вони не були і хочемо захистити вибір кожного. Ми закликаємо громадян України, які усвідомлюють важливість свого права на вільні, демократичні, прозорі вибори, сфотографувати протокол підрахунку голосів і відіслати фото на адресу "Народної ЦВК", - запропонував О.Попов.

За його словами, всі ці дані будуть опрацьовані і оприлюднені в мережі Інтернет.

Як повідомляв УНІАН, в середині вересня в Україні за підтримки міжнародного фонду "Відродження" започатковано інтерактивний проект з моніторингу виборчого процесу, в рамках якого будь-який громадянин може надіслати організаторам повідомлення про порушення норм закону про вибори народних депутатів. Проект працює за доменним ім'ям http://maidan.org.ua/vybory2012.

Інтерактивна карта відображає географічну карту України, на якій можна вибрати певний регіон для отримання інформації про кількість порушень.