Київ. 12 жовтня. УНІАН. Адвокат екс-майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка Микола Неділько не володіє інформацією, чи співпрацює його клієнт з Генеральною прокуратурою України у справі про вбивство бізнесмена Євгенія Щербаня після заяв про можливу причетність до нього екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Про це адвокат сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на запитання, чи співпрацює М.Мельниченко з Генпрокуратурою по цій справі, можливо через скайп.

“Мені про це не відомо нічого”, - сказав М.Неділько і додав, що його як захисника щодо цього питання не інформує ні сам М.Мельниченко, ні Генпрокуратура. “Якщо мене офіційно буде поінформовано з цього приводу і дозволено це оголосити, я відповім”, - сказав він, порадивши звернутися з цього приводу до самого М.Мельниченка.

Відео дня

Говорячи про можливе повернення до України М.Мельниченка, М.Неділько зауважив, що зараз такої можливості немає.

Адвокат нагадав про постанову Шевченківського райсуду Києва про затримання М.Мельниченка і доставку в суд для вирішення питання про взяття його під варту. “Тільки Мельниченко приїздить до України, його затримують, везуть у суд, і якщо суд приймає рішення про взяття його під варту, Микола Іванович їде до СІЗО. Тому зараз я особисто не вбачаю підстав, щоб він приїхав”, - сказав М.Неділько.

Як повідомляв УНІАН, 15 вересня М.Мельниченко на своїй сторінці у Facebook написав, що колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко у 1996 році організував вбивство депутата і бізнесмена Є.Щербаня, а екс-прем’єр-міністр Ю.Тимошенко і партнер П.Лазаренка по бізнесу Петро Кириченко нібито оплатили послуги кілера.

Є.Щербань був убитий 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька.

17 квітня 2003 року Луганський апеляційний суд виніс вирок у кримінальній справі, яка містила більше 20 епізодів, зокрема, вбивство голови НБУ Вадима Гетьмана і Є.Щербаня. Обвинуваченими у справі визнані 8 осіб. Троє з них дістали довічне ув’язнення. Інші були засуджені на строк від 11,5 до 15 років позбавлення волі.

П.Лазаренко проходив у справі як замовник убивств В.Гетьмана і Є.Щербаня.

У серпні 2011 року заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю журналу "Фокус" заявив, що інформація про причетність Ю.Тимошенко до вбивства Є.Щербаня міститься в матеріалах кримінальної справи, порушеної в США відносно П.Лазаренка.

15 вересня 2012 року, після заяви М.Мельниченка, що той готовий свідчити у справі про вбивство Є.Щербаня, Р.Кузьмін озвучив прохання до влади США дати можливість Генпрокуратурі допитати П.Лазаренка і М.Мельниченка у справі Ю.Тимошенко.

Р.Кузьмін нагадав, що Генпрокуратура має намір пред'явити Ю.Тимошенко нові обвинувачення. За його словами, частина матеріалів, необхідних Генпрокуратурі, перебувають у влади США.