Київ. 11 жовтня. УНІАН. Громадянський рух "Спільна справа" закликає українців 28 жовтня, у день виборів до Верховної Ради України, прийти на дільниці та проголосувати, адже це зменшить можливий відсоток фальсифікацій.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав координатор "Спільної справи" Олександр Данилюк.

«Протидією штучному підвищенню явки є підвищення явки реальної. Присутність виборців у день голосування й отримання ними бюлетенів фактично якщо не унеможливлюють, то суттєво ускладнюють процес такої фальсифікації», - сказав він.переконаний він.

Відео дня

За словами О.Данилюка, краще прийти і зіпсувати бюлетень, ніж не прийти взагалі. «Тому що це відкриває 100% доступ до можливості використати ваш бюлетень на користь тієї політичної сили, яка має відповідний адміністративний вплив і більшість у виборчій комісії», - пояснив він і додав, що навіть зіпсовані бюлетені можуть бути використані для фальсифікацій.

Крім того, О.Данилюк наголосив на важливості вчасної перевірки наявності громадян у списках виборців.

Окремо він відзначив, що зараз масово відбувається відмова у видачі посвідчень офіційним спостерігачам.

Як повідомив О.Данилюк, кілька років тому австрійськими вченими була розроблена математична модель оцінки рівня фальсифікацій. Відповідно до цієї моделі, на наявність фальсифікацій вказують дільниці з аномально високою явкою виборців і при цьому великою кількістю голосів на користь провладних кандидатів чи політичних сил.

Як пояснив О.Данилюк, згідно з дослідженнями вчених в 11 демократичних країнах, зокрема, у Фінляндії, Франції, Польщі та Норвегії, встановлено, що у випадку проведення чесних виборів у вигляді графіка результати є функцією нормального розподілу (симетрична крива).

При цьому, сказав О.Данилюк, коли відповідний експеримент провели на останніх парламентських виборах у Росії, ця крива мала ознаки, які свідчать про фільсифікації.

Останні президентські вибори в Україні відповідним чином теж показують певну незначну аномальність результатів. «У 2006, 2007 і 2010 роках явка традиційно була вищою на сході і на півдні України, що з огляду на дослідження австрійських вчених, яке ми взяли за основу, є ненормальним» - сказав О.Данилюк.

Водночас, зауважив він, така система є надзвичайно ефективною лише у тому випадку, коли відбувається «дописування» голосів або вкидання додаткових бюлетенів. Проте вона не показує реальні результати у випадку, коли фальсифікації здійснюються за рахунок передачі голосів від одних політсил до інших.

За словами О.Данилюка. ця методика дозволяє невеликій кількості математиків, обрахувавши результати голосування по дільницях, вийти на достатньо точні показники.

Крім того, він повідомив, що за останній тиждень «Спільна справа» зафіксувала 664 порушення виборчого процесу, з яких 348 випадків – підкуп, решта – зловживання владою, використання адмінресурсу тощо.