Київ. 11 жовтня. УНІАН. Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) представить свій попередній звіт про порушення у виборчій кампанії в Україні наступного дня після голосування - 29 жовтня.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник наглядової місії ENEMO в Україні Пітер Новотни.

"Що стосується звіту по виборах, то ми плануємо на наступний день після виборів зробити заяву. Й остаточний звіт ми надаємо, як правило, через місяць, у якому ми будемо давати свої рекомендації щодо подальших заходів. Звичайно, в ньому буде надано оцінку виборам", - сказав П.Новотни.

Відео дня

За його словами, у день виборів 28 жовтня місію спостерігачів ENEMO буде збільшено. "Ми дійсно плануємо кількісно збільшити нашу місію у день виборів, але поки не можемо назвати точну цифру", - зазначив він.

Як сказав П.Новотни, спостерігачі організації констатують збільшення активності виборчої кампанії. "Ми отримуємо все більше скарг від кандидатів щодо тиску, зловживання їхніми правами на рівні виборчих комісій. Також усе активніше використовується адміністративний ресурс. Ми отримали багато інформації та звітів щодо жеребкування, яке проходило шляхом надання хабарів для отримання відповідних результатів", - уточнив керівник місії.

"Ми висловлюємо свої застереження щодо відсутності необхідних санкцій, які могли б застосовуватися. Центральна виборча комісія може лише оголосити попередження кандидатам, але не може притягнути їх до адміністративної, цивільної або кримінальної відповідальності за порушення", - наголосив П.Новотни.

Крім того, спостерігачі ENEMO все більше фіксують фактів тиску на ЗМІ, блокування роботи окружних і дільничних виборчих комісій через протистояння у них представників провладних та опозиційних політичних сил. "Окружні комісії проводять закриті засідання, а в деяких комісіях їхні члени від опозиційних партій не мають доступу до всіх документів, зокрема, до протоколів, списків членів дільничних виборчкомів і списків розподілу керівних посад", - додав координатор довгострокової місії спостерігачів ENEMO Ельмір Цаміч.

Спостерігачі також повідомили, що 38 із 225 окружних виборчих комісій порушили порядок проведення жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій, з них 18 комісій повинні були проводити цю процедуру повторно. Представники ENEMO припускають, що метою великої кількості технічних партій, які отримали доступ до формування ДВК, є повна заміна складу комісій.

Як повідомляв УНІАН, ENEMO є найбільшою місією спостереження серед всіх іноземних спостерігачів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією.

Станом на 10 жовтня Центрвиборчком зареєстрував 1064 офіційних спостерігача, у тому числі майже 200 - від ENEMO.