Київ. 11 жовтня. УНІАН. Виборча кампанія до Верховної Ради України наразі проходить дуже мляво, а важливих для країни проблем ніхто не торкається.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказав директор з досліджень Всеукраїнської соціологічної служби при НАНУ, кандидат філософських наук, доцент Борис Сагалаков, презентуючи результати соціологічного опитування «Електоральні настрої населення України».

На його переконання, робота основних політичних сил побудована на деструктиві. «Помаранчеві» розказують, які погані сьогодні «сині» - їх треба змінити, а «сині» розказують, як погано було при владі «помаранчевих», - зазначив експерт.

Відео дня

Він також наголосив на відсутності обговорення конкретних проблем, зокрема, щодо судової системи та створення «горизонталі» влади. «Фактично, ми не маємо судової гілки влади», - додав Б.Сагалаков.

Також експерт, посилаючись на результати дослідження, відзначив, що однозначно брати участь у голосуванні збираються 44,5% опитаних, 35,6% - «скоріш за все, так», 9% - «скоріш за все, ні», 4,1% - однозначно не голосуватимуть, а 5,6% було важко відповісти.

Серед тих, хто однозначно збирається прийти на вибори, 23,6% опитаних віддали б свій голос за Партію регіонів, 18,5% - за «Батьківщину», 16,7% - за «УДАР Віталія Кличка», 11,4% - за КПУ, 7,3% - за ВО «Свобода» і 5,4% - за партію Наталії Королівської «Україна – Вперед!».

Б.Сагалаков наголосив, що в такому разі соціологічна похибка складає до 3,5%.

На запитання: «Якби сьогодні відбулися вибори до Верховної Ради України, то якій політичній силі Ви віддали б свій голос?» відповіді загальної кількості опитаних розподілилися таким чином, що Партія регіонів отримала б 20,7%, «Батьківщина» - 16,9%, «УДАР» - 14,4%, КПУ – 10,1%, «Україна – Вперед!» – 5,3%, «Свобода» - 5,1%, «Наша Україна» - 4,7%.

При цьому 10,1% опитаних вказали, що не довіряють нікому, а 5,8% зазначили, що їм важко відповісти.

Б.Сагалаков відзначив, що серед трьох останніх політичних сил найбільше шансів на проходження до парламенту має ВО «Свобода», бо має найнадійніший електорат. Зокрема, на запитання «Чи є Ваш вибір даної політичної сили остаточним?» «Свободі» однозначно віддають свій голос 56,4% опитаних. При цьому «Нашій Україні» - 38,6%, «Україні – Вперед!» - лише 32,6%.

Найстабільніший виборець у КПУ – 58,1%, ВО «Батьківщини» - 54,2% та Партії регіонів – 50,5%. Водночас «УДАР», як і «Наша Україна», отримав лише 38,6%.

«Найнадійніший електорат – у крайньо радикальних сил: у комуністів – ліворуч і у «Свободи», – підсумував Б.Сагалаков.

«На даному масиві можна дати тільки тенденцію», - сказав експерт і додав, що вирішальними у виборчій кампанії є останні 3 тижні, у які більший відсоток набирають партії з вищим рейтингом.

Загальноукраїнське опитування проводилося з 5 по 7 жовтня в усіх областях України та місті Києві. Всього за випадковою квотною вибіркою із врахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України було опитано 2500 респондентів. Можлива похибка - 2,2%.