Київ. 11 жовтня. УНІАН. Українці серед політиків найбільше довіряють лідеру партії «УДАР» Віталію Кличку.

Про це свідчать результати опитування громадської думки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), які були оприлюднені сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Як зазначив керівник відділу досліджень IFES Ракеш Шарма, зокрема, 42% опитаних дуже довіряють В.Кличку чи скоріше довіряють, в той час як 40% не зовсім довіряють або взагалі не довіряють.

Відео дня

Що стосується решти політичних лідерів, то, за словами Р.Шарма, більшість українців кожному з них переважно довіряють мало чи не довіряють взагалі. Так, Президенту України Віктору Януковичу довіряють 32%, а не довіряють 59%; прем'єр-міністру Миколі Азарову, відповідно, 30% та 61%; голові Ради об'єднаної опозиції “Батьківщина” Арсенію Яценюку 24% та 64%, лідеру КПУ Петру Симоненку 24% та 53%.

В той же час рівень довіри до Юлії Тимошенко склав 21%, в той час як не довіряють їй 66%, до голови Верховної Ради Володимира Литвина з довірою ставляться 19% опитаних, а не довіряють йому 70%. При цьому 63% опитаних не довіряють лідеру “Свободи” Олегу Тягнибоку, а 18% навпаки довіряють; а от лідеру партії “Україна - вперед” Наталії Королевській довіряють 12%, в той час як не довіряють 69%.

Р.Шарма також додав, що низький рівень довіри до Президента можна пояснити низьким рівнем задоволеності тим, як він справляється протягом останнього року з вирішенням ряду важливих питань, особливо економічних проблем.

Що стосується організацій, то тут українці найбільше довіряють засобам масової інформації (63% довіряють і 28% не довіряють). В той же час частка тих, хто довіряє кільком інститутам місцевого рівня, перевищує частку тих, хто їм не довіряє. Так, мерові міста (голові сільради) 49% опитаних довіряють, а 39% не довіряють; міській (сільській) раді довіряє 47% опитаних, а не довіряють - 41%. В той же час 43% респондентів довіряють Збройним силам України, в той час як 37% - не довіряють.

Низькими є і показники довіри до Кабміну (28% та 63% відповідно) та до Верховної Ради України (23% та 68% відповідно).

Опитування проводилося з 15 по 27 вересня поточного року. Опитано було 1512 респондентів. Похибка становить 2,53%. Фінансування було виділено Агентством міжнародного розвитку (USAID). Саме ж опитування та опрацювання даних проводилося Київським міжнародним інститутом соціології.