Київ. 10 жовтня. УНІАН. Заступник директора Американського інституту в Україні Джеймс Джатрас вважає, що «об'єднання» партії «Фронт Змін» Арсенія Яценюка з партією «Батьківщина» для участі у виборах може стати помилкою, від якої виграє Партія регіонів.

Таку думку експерт висловив під час круглого столу в УНІАН.

За словами Дж.Джатраса, згідно з даними соціологічних опитувань, «об'єднання» цих двох партій для участі в парламентських виборах «не призвело до істотного збільшення громадської підтримки опозиції, а навпаки - воно залишило опозицію саме в тому стані, в якому вона була до об'єднання».

Відео дня

На думку експерта, «якщо опитування вірні, то здається, що опозиція допустила помилку, яка зіграє на руку Партії регіонів».

«І вже виникають питання про політичні інстинкти Арсенія Яценюка і його ефективність як лідера. Якщо Об'єднана опозиція програє, то, швидше за все, це вважатиметься як його помилка, як його поразка», - підкреслив Дж.Джатрас.

Заступник директора Американського інституту в Україні також зазначив, що партію «УДАР Віталія Кличка» «вважають зіркою української політики, що сходить, яку в основному підтримують ті люди, які хочуть бачити нові обличчя у політиці».

За словами Дж.Джатраса, багато хто вважає, що партія В.Кличка дійсно є лідером опозиційних сил.

«Можливість В.Кличка кинути виклик Партії регіонів дещо обмежена і, на мою думку, перш за все це пов'язано з тим, що він не підтримує такі питання, як зміну статусу російської мови, і така, на мою думку, позиція здається дещо недалекоглядною», - сказав експерт.

Крім того, Дж.Джатрас вважає, що «Партія регіонів користується підтримкою за політичну і економічну стабілізацію, яка прийшла після хаотичних «помаранчевих» років, і тому позиція Партії регіонів посилюється, а позиція опозиційних сил слабшає».

За його словами, у Партії регіонів немає причин фальсифікувати результати голосування на парламентських виборах і використовувати адміністративний ресурс, оскільки за електоральними симпатіями «вона значно випереджає своїх суперників».

Дж.Джатрас також переконаний, що «якщо не відбудеться чогось непередбаченого у найближчі пару тижнів, то ті люди на Заході, які ставитимуть питання щодо виборів і намагатимуться оспорити результати виборів, вони не матимуть для цього видимих причин».