Київ. 9 жовтня. УНІАН. 14 жовтня, у День українського козацтва, у Києві пройде фестиваль українських єдиноборств: козацького двобою, спаса та інших бойових мистецтв.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив верховний отаман міжнародної оборонно-спортивної організації «Козацтво України» і ВГО «Територіальна оборона України» Валентин Соколовський.

За його словами, у рамках свята, участь у якому візьмуть представники усіх регіонів України, відбудуться різноманітні шоу, виступи козацьких, танцювальних, музичних та художніх колективів. Крім того, глядачі побачать стародавній обряд посвяти у козаки, відбудуться конкурси і козацькі забави. Завершиться фестиваль виступом театру вогню «Гефест».

Відео дня

В.Соколовський також відзначив, що фестиваль буде цікавим та корисним для гостей усіх вікових категорій: від малят до літніх людей.

Завданням фестивалю, який розпочнеться о 14.00 у Молодіжному парку на Троєщині, є привернути увагу до давніх бойових систем, які відновлюють українські майстри єдиноборств.

За словами В.Соколовського, після набуття Україною незалежності відзначався підйом у відтворенні козацтва. Зокрема, з’явилася козацькі структури майже в усіх областях України. На сьогодні в Україні налічується кілька сотень козацьких організацій.

В.Соколовський висловив переконання, що козацтво – це не лише традиції, але й виховання молодого покоління, їхньої духовності та партіотизму через спорт. Він наголосив на потребі ухвалення закону про козацтво та сприяння роботі козацьких організацій.

У свою чергу, президент Федерації ушу, гунфу та цигун України Микола Матулевський наголосив, що яким би напрямком єдиноборств не займалася людина, в першу чергу акцент робиться на гармонійному психологічному та фізичному розвитку. «Наша загальна мета – це, перш за все, здорова людина, здорова дитина, здорове суспільство» - сказав він.

М.Матулевський повідомив, що 13 жовтня у Києві відбудуться змагання «Козацька слава».

Як сказав голова Київської обласної федерації бойового гопака Валерій Романенко, формування здорового людського капіталу – найважливіше для економіки будь-якої держави.

За його словами, гопак має чотири напрями: оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний і бойовий.

В.Романенко відзначив, що найпопуляршіними національними бойовим мистецтвами є бойовий гопак, боротьба навхрест, спас і козацький двобій. Він додав, що бойовим гопаком або боротьбою навхрест можуть займатися люди віком від 4 до 70 років.