Київ. 9 жовтня. УНІАН. Експерти Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) рекомендують Україні на законодавчому рівні зменшити обов'язковий термін проживання в державі для громадян, які мають намір брати участь у виборах як суб'єкти виборчого процесу.

Про це заступник директора IFES з питань Європи та Азії Гевін Вайс повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Є норми і міжнародні практики стосовно політичних прав. Вимога щодо резидентності, тобто проживання в Україні, перед балотуванням повинна бути мінімальною. Я вважаю, що це не повинно бути більше, ніж шість місяців, якщо подивитися на найкращі практики у проведенні виборів", - сказав Г.Вайс.

Відео дня

На його думку, норма про необхідність проживання в Україні протягом останніх п'яти років є логічною для учасників місцевих виборів, "оскільки особа повинна мати більше зв'язків з громадою".

Експерт додав, що у Грузії нещодавно скоротили обов'язковий термін проживання громадянина для участі у виборах.

Як повідомляв УНІАН, представники Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) не зверталися до ЦВК з поданням щодо реєстрації своїх офіційних спостерігачів. Експерти фундації займаються оцінкою організації виборчого процесу, діяльності Центральної виборчої комісії та законодавства, що регулює організацію та проведення виборів.

Довідка УНІАН. Згідно зі статтею 76 Конституції України, народним депутатом може бути громадянин України, який проживає в Україні протягом останніх п'яти років.