Київ. 4 жовтня. УНІАН. П’ятивідсотковий прохідний бар’єр на виборах до парламенту долають 5 партій: Партія регіонів (20,3%), ВО “Батьківщина” (16,6%), “УДАР Віталія Кличка” (14,2%), КПУ (10%) і партія “Україна – Вперед!” (5,1%).

Такі дані опитування Всеукраїнської соціологічної служби були оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Згідно з результатами опитування, ВО «Свобода» набирає 4,7%, партія “Наша Україна” - 3,8%. Не довіряють нікому 10,1% респондентів. Не змогли відповісти на запитання, за кого голосували б на виборах, - 7,2% опитаних.

Відео дня

Коментуючи результати опитування, директор з досліджень Всеукраїнської соціологічної служби при НАНУ, кандидат філософських наук, доцент Борис Сагалаков зазначив, що “стратегія компанії, яку повели дві провідні політичні сили, – Партія регіонів і ВО “Батьківщина” - побудовані на деструктиві, тому рейтинг цих політичних сил не зростає”.

“Головний стратегічний напрямок ПР: були “помаранчеві” - щось було погано, а у “Батьківщини” - зараз “сині” – погано, і ми їх зупинимо”, - додав він.

За словами Б.Сагалакова, заледве чи рейтинг Партії регіонів зможе значно зрости. “Народ в цілому владу не любить”, - додав він.

При цьому експерт не прогнозує кардинальних змін у рейтингах великих політичних сил цього місяця.

Б.Сагалаков зазначив, що “вирішуватиметься доля партій зони ризику” і можуть “вистрілити” такі партії як “партія Королівської, “Свобода” і “Наша Україна”.

Він також спрогнозував, що фальсифікації на виборах становитимуть до 5-6%, «як і на кожних виборах в Україні».

На запитання: “Чи є Ваш вибір даної політичної сили остаточним”, 43,4% опитаних відповіли “однозначно, так”, 38,5% - “скоріше за все, так”, 6,4% - “скоріше за все, ні”, 2,6% - “однозначно, ні”, 8,3% - “важко відповісти”.

Згідно з даними опитування, у голосуванні братимуть участь 46,9% респондентів, 34,5% відповіли - “скоріше за все, так”, 8,8% - “скоріше за все, ні”, 5,2% - “однозначно, ні”, 4,4% - “важко відповісти”.

На запитання: “Чим зумовлений Ваш вибір даної політичної сили?”, 39,1% опитаних відповіли - “надією на позитивні зміни», 26,5% - “протестом проти погіршення життя”, 24,9% - “довірою до лідера партії, блоку”, 22,2% - “практичною діяльністю даної партії, блоку”, 15,9% - “відсутністю кращого варіанту”, 12,8% - “побоюваннями гіршого”.

Крім того, опитування показало, що якби президентські вибори відбувалися сьогодні, то за Віктора Януковича проголосувало б 20,5% респондентів, за Віталія Кличка - 12,4%, за Юлію Тимошенко -10,4%, Арсенія Яценюка - 9,6%, Петра Симоненка - 8,7%, Наталію Королівську - 5,5%, Олега Тягнибока – 5,3%, Віктора Ющенка - 4%, Сергія Тігіпка - 3,1%, Володимира Литвина - 2%. Не змогли відповісти -12,9%, а 3,9% готові голосувати за іншого кандидата.

Загальноукраїнське опитування проводилося з 28 по 30 вересня 2012 року за квотною вибіркою. Опитано 2500 респондентів. Можлива похибка - 2,2%.