Київ. 3 жовтня. УНІАН. Правозахисні організації вимагають від Верховної Ради України відхилити законопроект № 8711, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму, на підставі того, що цей документ обмежить дітей у їхньому праві шукати, одержувати і передавати інформацію, а також призведе до дискримінації лесбійок, геїв і бісексуалів, включаючи їхні права на свободу вираження та мирні збори.

Як заявила на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур, законопроект також є порушенням низки міжнародних зобов’язань України, серед яких - Міжнародний пакт про громадські та політичні права, Європейська конвенція про захист прав людини та основоположних свобод і Конвенція про права дитини. Він також суперечить рекомендаціям Європейського суду з прав людини та Комітету ООН з прав людини.

“Обмеження прав, які виникнуть після прийняття законопроекту № 8711, не є необхідними для досягнення заявленої мети цих законів – захисту дітей. Ці обмеження також не є пропорційними, особливо коли протиставляються праву на сободу від дискримінації. Інші заявлені цілі законопроекту – це популяризація певного виду сім’ї та подолання демогрфічної кризи - також не проходять тест на пропорційність та необхідність”, - заявила правозахисниця.

Відео дня

Т.Мазур стверджує, що закон обмежить доступ до інформації про здоров’я, про мережі підтримки чи соціальні активності для багатьох молодих людей.

“Діти, так само як і дорослі, мають право шукати, одержувати, передавати ідеї будь-якого роду. Це право має кожен. Комітет з прав дитини інтерпретує, що це стосується також інформації про сексуальність та сексуальну поведінку”, - сказала Т.Мазур.

У разі ухвалення закону, за її словами, будуть направлені позови до Європейського суду, “які Україна, ймовірно, програє”. “А це буде означати чергову виплату компенсацій з державного бюджету”, - пояснила правниця.

За словами директора з політики та партнерства Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Ганни Довбах, яка займається соціальною психологією, цей законопроект - “не просто обмеження свободи слова у ЗМІ, це обмеження інформації будь-якої про гомосексуальність”.

“Стигматизована людина, яка розуміє, що вона не така, як усі, тепер не матиме можливості (зрозуміти), що гомосексуальність є різновидом норми. І це буде означати лише те, що людина буде калічити своє життя: буде мати неорганізовані стосунки і наражати себе на всі епідемічні небезпеки”, - підкреслила Г.Довбах.

Координатор UNAIDS в Україні Анна Шакарішвілі висловила стурбованість у зв’язку із прийняттям в першому читанні цього законопроекту. “Ми вважаємо, що такі закони призводять до дискримінації представників спільноти ЛГБТ та свободи слова організацій, які надають підтримку та послуги у зв’язку з ВІЧ для відповідних груп населення. І такі закони можуть бути використані для виправдовування гомофобних виступів, травлі та насилля”, - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)».

За дане рішення проголосували 289 із 350 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів «Про захист суспільної моралі», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про видавничу справу» та Кримінального кодексу заборонити пропаганду гомосексуалізму та встановити кримінальну відповідальність за порушення цієї заборони.

Також пропонується встановити відповідальність за дії, які пропагують стосунки сексуального характеру осіб однієї статі, зловживання свободою діяльності друкованих ЗМІ чи використання телерадіоорганізацій для пропаганди гомосексуалізму.

Відповідно до законопроекту, ввезення в Україну товарів, що пропагують культ насильства і жорстокості, гомосексуалізм карається штрафом до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3-х років з конфіскацією товарів.

Ті ж самі дії щодо кіно- та відеопродукції, що пропагують гомосексуалізм, караються штрафом до 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років з конфіскацією кіно- та відеопродукції.