Київ. 3 жовтня. УНІАН. Засновники народної премії за досягнення в спорті "Золотий Мангуст" обіцяють найближчим часом вручити нагороди українським золотим призерам лондонської Олімпіади.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив один із співзасновників премії "Золотий Мангуст", президент Одеської обласної федерації панкратіону і грабблінгу, майстер спорту СРСР із вільної боротьби Магомед Магдієв.

"Нагородження статуеткою народної премії "Золотий Мангуст" - сьогодні відомий захід у спортивному житті України. Я впевнений, що з кожним роком цей захід набиратиме все більше популярності й підтримки, зокрема з боку державних спортивних структур. Цього року, як ми обіцяли, всі володарі олімпійського золота будуть нагороджені цією премією", - сказав М.Магдієв і додав, що також цього року планується заснувати й виготовити спеціальний орден - із золота й діамантів, яким надалі нагороджуватимуть спортсменів за видатні заслуги.

Відео дня

Головний редактор спортивного журналу «Школа виживання «Мангуст», майстер спорту СРСР із самбо й вільної боротьби Лернік Мусаелян зазначив, що заснована в 2009 році премія "Золотий Мангуст" до недавнього часу вручалася виключно українським спортсменам, зараз же перейшла в розряд міжнародних і нею нагороджують призерів єдиноборства із країн СНД.

За його словами, в найближчих планах засновників премії - вихід на європейську арену.

"Наше завдання - цією премією об'єднати всі олімпійські й неолімпійські види спорту, залучити до цього заходу Національний олімпійський комітет, адже Олімпіада - це вінець спортивних досягнень", - сказав Л.Мусаелян.

На підтримку такої ініціативи олімпійський чемпіон, народний депутат України, президент Асоціації спортивної боротьби України, чемпіон Олімпійських ігор Ельбрус Тедеєв додав: "Якщо говорити про "Золотий Мангуст", то він уже виріс із українських шароварів, і географію його розповсюдження треба розширювати, адже спорт об'єднує народи... При цьому треба нагороджувати не лише переможців єдиноборств, але й інших видів спорту".

*** Премія «Золотий Мангуст» була започаткована в 2009 році з метою визнання кращих спортсменів України, відродження спортивного духу й підняття престижу спорту. Вручення премії стало традицією в світі спорту не лише в Україні, але й за її межами. Лауреатами премії були Василь Ломаченко, Ельбрус Тедеєв, Ірина Мерлені, Роман Гонтюк, Армен Варданян, Василь Федоришин, а також ветерани спорту Яків Железняк, Рустам Казаков, Нельсон Давидян, Микола Авілов і багато інших.

З 2012 року премія стала міжнародною.

Статуетка «Золотий Мангуст» виготовлена зі срібла 925-ї проби, покрита золотом 900-ї проби, встановлена на підставці з каменя «зелений змійовик».