Київ. 3 жовтня. УНІАН. Довготермінова місія спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА заявляє про про несвоєчасність формування дільничних виборчкомів у 29 із 225 виборчих округів.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив аналітик кампанії спостереження мережі ОПОРА Михайло Шелеп за результатами загальнонаціонального спостереження за перебігом виборчої кампанії у вересні.

"Неочікувано для більшості суб'єктів виборчого процесу ЦВК в розпал кампанії поспішно та без публічної дискусії визначила нову процедуру жеребкування. Нерозуміння цієї процедури з боку членів окружних комісій призвели до того, що 29 ОВК провели жеребкування пізніше строків, визначених законом, тобто після 21 вересня", - сказав М.Шелеп.

Відео дня

За його словами, для оскарження процедури жеребкування в окружних виборчих комісіях до судів було подано 37 позовів, а внаслідок судових процесів у 29 випадках ОВК вимушені були провести повторне жеребкування. "Дільничні комісії сформовані, в деяких областях вони вже провели перші засідання. Але довіри і розуміння того, як відбулося формування дільничних виборчих комісій, у багатьох учасників виборчого процесу нема", - вважає він.

М.Шелеп повідомив, що спостерігачі ОПОРИ зафіксували внесення подань від різних партій та кандидатів однією і тією ж особою. "Такі випадки мали місце у 70 округах. Цей факт засвідчує участь десятків технічних партій у виборчому процесі. Непоодинокими також були випадки, коли подання кандидатур до складу дільничних комісій від різних партій та кандидатів вносила особа, яка не мала до цього жодних підстав - ні відповідного статусу. Ні доручення, що є порушенням закону", - зазначив аналітик.

Крім того, за його словами, є факти, коли різні суб'єкти виборчого процесу вносили одні й ті ж кандидатури. "Наприклад, у Хмельницькій області в окрузі № 192 подання від фракції НУ-НС повністю збігалося з поданням партії "Союз. Чорнобиль. Україна" чи прізвища від партії "УДАР" повторювалися в поданнях партії "Молодь до влади". Тобто партії навіть не зробили якісних подань", - уточнив М.Шелеп.

Аналітик додав, що подання від суб'єктів виборчого процесу вносилися без необхідних заяв чи копій паспортів осіб, яких пропонували включити до дільничних виборчих комісій. "Крім того, в заявах не вказувалися номери дільниць, до складу яких вносилися кандидатури. Мали місце також факти внесення таких кандидатур, які не мають права працювати в комісіях", - повідомив він.

"Робота виборчих комісій є дуже серйозним питанням, оскільки саме ці люди будуть рахувати наші бюлетені на виборчих дільницях і встановлювати підсумки голосування. Можливо, свідомих фальсифікацій і порушень немає, але через те, що процес відбувався неорганізовано, без публічного контролю, без розуміння логіки цього процесу - це викликає питання. Це породжує сумніви щодо результатів роботи ДВК у день голосування, тому що немає довіри до процесу формування комісій", - резюмував М.Шелеп.

Як повідомляв УНІАН, мережа ОПОРА здійснює довготермінове спостереження за перебігом кампанії з виборів до Верховної Ради України.

У довготерміновій місії спостереження ОПОРИ бере участь 251 особа. У день голосування 28 жовтня у складі місії спостерігачів ОПОРИ працюватимуть ще 3,5 тис. осіб.