Перший проміжний звіт представляє результати роботи спостерігачів в усіх областях України

 

КИЇВ , 2 жовтня  2012 р.  – Підготовка до парламентських виборів в Україні, що проводяться  28 жовтня,   відбувається на тлі процедурних порушень, широкомасштабного підкупу голосів, обмеження свободи слова, та неналежного  розгляду виборчих спорів.
Це, наразі, становить основні  висновки проміжного звіту, який сьогодні пропонує Місія Канада,  як результат місячного інтенсивного моніторингу, проведеного  65-ма  підготовленими  спостерігачами  майже в усіх областях України. Нинішня   Місія становить найбільшу місію канадських  спостерігачів за виборами.Слідом за цією групою прибудуть ще 365 короткострокових спостерігачів  за два тижні до виборів.  Додатково Канада надсилає 10 довгострокових і 60 короткострокових спостерігачів до складу багатосторонньої місії, яка формується Організацією безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Відео дня

Вибори  450 депутатів, які обираються на термін 5 років, відбуваються   за змішаною  виборчою системою  (50% за пропорціональною системою  за партійним списками , 50%  за мажоритарними округами).

У цьому проміжному  звіті Місією  Канада задокументовано кілька прикладів   порушень, які можуть  кинути тінь на   результати голосування в жовтні,  а саме:
• Найбільш поширеною проблемою, яку зазначають спостерігачі - це  непрямий підкуп голосів. Такі випадки  були помічені  практично в усіх регіонах України.  Понад  20 таких  випадків було підтверджено.  Непряма купівля голосів  відбувається у багатьох формах.  Сам  факт поширеності такого явища впливає на вільне волевиявлення громадян , комерціалізує та  згубно впливає на виборчу систему.

• Спостерігачі  інформували про  30 випадків порушень прав людини громадян. Спостерігачі зазначили 35 випадків  інформування кандидатами про тиск та погрози як проти них, так і проти членів їхніх команд.  Спостерігачі  Місія Канада  в усіх областях  звернули увагу  на  все очевидніше зростання використання адміністративного ресурсу, яке відбувається у  багатьох формах.   

• Процес відбору  членів як  для Окружних виборчих комісій  (ОВК ), так  і дільничних виборчих комісій   (ДВК) відбувався шляхом проведення одного жеребкування за принципом  “переможець отримує все”.  Проведення єдиних жеребкувань спричинило питання щодо представництва.  Численні скарги, які оскаржують широкий діапазон  різноманітних дій, бездіяльності та рішень ОВК та їхніх членів, в тому числі проведення жеребкування щодо ДВК,  були  подані в суди  членами ОВК, учасниками  виборчих перегонів та офіційними спостерігачами. Також існує ціла низка проблемних питань, які викликають занепокоєння щодо об’єктивності. 

• Широке коло  наших співбесідників  висловлювали занепокоєння  щодо  існуючих обмежень свободи ЗМІ, утиску журналістів та  загального дефіциту плюралізму. Менше ніж  за п’ять тижнів перед виборами, був внесений законопроект,  згідно з яким  вперше з 2001 року передбачено кримінальну відповідальність за наклеп. І хоча  уряд  наразі вирішив  припинити  процес схвалення цього законопроекту, Місія Канада вважає, що  запровадження такого законує кроком  у зворотному напрямку,  який є зовсім недоречний під час виборчого періоду.

Окрім того,  українське законодавство  визначає  надзвичайно складний  та формалістичний процес  винесення судових рушень за виборчими скаргами та  апеляціями, що негативно позначається на доступі до правосуддя.  Більше того, той спосіб,  в який відбувався розгляд  виборчих скарг органами, що здійснюють адміністрування виборів та судами,  не є повністю прозорим, не відповідає процесуальним нормамта верховенству права. Наразі  є лише незначні  ознаки активного здійснення правоохоронними органами  розслідувань та  притягнення до відповідальності за  виборчі порушення. 
Говорячи про загальні  висновки, викладені у  проміжному  звіті, АннШиптур,  координатор довгострокових спостерігачів Місія Канада сказала так: “Наразі, коли  ще залишається менше місяця до виборів, зарано  роботи загальні висновки стосовно виборчого процесу. Втім,  висновки нашого звіту щодо процедур та порушень викликають занепокоєння”.
Далі пані  Шиптур додала: “Журналісти та ЗМІ висловлюють занепокоєння з приводу посилення обмежень свободи слова  під час кампанії,  зокрема, залякування  журналістів та  використання комерційних заходів  з метою обмеження доступу виборців  до ЗМІ, які  представляють альтернативні  погляди“.
Канадська місія спостереження сподівається надати попередній звіт українській та міжнародній спільноті а також Уряду Канади  упродовж 24 годин після закриття виборчих дільниць.   
Проект Місія Канада  здійснюється за фінансової  підтримки  уряду Канади  через Канадську  агенцію міжнародного розвитку  (CIDA)  та Департамент закордонних справ та торгівлі  (DFAIT). Проект було організовано  CANADEM, Canada’sCivilianReserve


Для отримання докладнішої  інформації  звертайтеся:
Місія Канаді
Михайло Боцюрків , +380-66-467-9083 / +1-310-954-9604; Michael.Bociurkiw@canadem.ca
Олеся Олешко , +380 -50-315-0941, Olesia.Oleshko@canadem.ca

Website address: www.canademmissions.ca/ukraine

Follow us on Twitter: @CANADEM_Mission