Київ. 2 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська екологічна громадська організація “МАМА-86” за підтримки Шведського товариства охорони природи розпочинають проведення щорічної національної інформаційної кампанії “Тиждень екологічного споживача”, що має на меті популяризацію різних аспектів екологічно відповідального споживання.

Як розповіла на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор ВЕГО “МАМА-86” Зоряна Міщук, цьогорічний “Тиждень екологічного споживання” пройде під гаслом “Українцям – екологічно чисте прання” і має на меті зменшити споживання в Україні пральних порошків із високим вмістом фосфатів, поверхнево-активних та інших небезпечних речовин, що становлять загрозу для здоров’я людей та довкілля.

Вона зазначила, що абсолютна більшість пральних порошків, що продаються в Україні, містять великі кількості фосфатів і поверхнево-активних речовин (ПАРів), які при контакті зі шкірою можуть спричиняти дерматити та інші алергічні реакції. Також, потрапляючи у кров, вони змінюють процентний склад гемоглобіну, білку та структуру і щільність сироватки крові, що призводить до порушення роботи внутрішніх органів, загострення хронічних захворювань та появи нових.

Відео дня

Крім цього, наголосила З.Міщук, фосфатні сполуки, потрапляючи після прання зі стічними водами у водойми, викликають “цвітіння” води, що має низку негативних наслідків: різке погіршення якості води через масовий розвиток водоростей, що спричиняє скорочення вмісту кисню у воді та накопичення токсинів, отруєння та замори риби, погіршення якості питної води, вплив на здоров’я людей, що купаються або споживають рибу з таких водойм тощо. Вона заявила, що ця проблема набула катастрофічних масштабів, наприклад, у 2006 році в Дніпро потрапило 4 тис тон фосфатів, оскільки більшість старих очисних споруд не здатні їх відфільтрувати.

Керівник громадської організації підкреслила, що країни Євросоюзу та Північної Америки давно усвідомили цю небезпеку та заборонили продаж або жорстко обмежили вміст фосфатів та ПАР у пральних засобах. Натомість в Україні це питання залишається неврегульованим, що дозволяє західним товаровиробникам збувати в Україні продукцію, заборонену до продажу в інших країнах. Як сказала З.Міщук, виробники і торговельні мережі не поспішають пропонувати покупцям безпечнішу альтернативу звичайним пральним засобам, враховуючи, що українці через слабку обізнаність із негативними наслідками фосфатів та ПАР продовжують орієнтуватися на ціну та обіцяні миючі здатності.

Координатор тематичного напрямку “Хімічна безпека” ВЕГО “МАМА-86” Ольга Цигульова зазначила, що для розв’язання проблеми пральних порошків з високим вмістом фосфатів та ПАР необхідним є комплекс заходів. Вона заявила, що “МАМА-86” лобіюватиме ухвалення відповідних технічних стандартів та створення умов для заохочення виробництва безпечних пральних порошків, підвищення обізнаності населення. Також, за її словами, бізнес має взяти добровільні зобов’язання у цій сфері, зокрема, підприємства, що самі є споживачами пральних засобів, мають обмежити використання порошків з фосфатами та ПАР, виробники – перейти на виробництво безпечніших пральних порошків, а постачальники – надавати споживачам можливість вибору більш екологічних мийних засобів.

З метою заохочення до таких дій буде проведено кампанію “Українцям – екологічно чисте прання”. Акція триватиме з 8 по 14 жовтня у Києві та 12 інших містах України. Вона включатиме різноманітні вуличні заходи з роздачею інформаційних матеріалів, заняття в школах, дискусії, круглі столи за участю експертів, виробників, урядовців, он-лайн акції.