Київ. 2 жовтня. УНІАН. Комітет виборців України критично оцінює процес формування дільничних виборчих комісій.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління КВУ Олександр Черненко.

“У вересні передвиборча кампанія стала все більш інтенсивною, і це природньо: чим ближче до виборів, тим більше активізуються кандидати, партії. Вони замірюють свої рейтинги, бачать, що є певні проблеми, і сама агітаційна кампанія стала більш інтенсивною. Відтак, проблем, порушень і певних зловживань так само фіксується більше”, - сказав О.Черненко.

Відео дня

Він наголосив, що поруч із традиційними проблемами у перебігу виборчої кампанії, зокрема, використанням адміністративного ресурсу, підкупом виборців тощо, у вересні з’явилась проблема проведення жеребкування окружними виборчими комісіями з формування складу дільничних виборчих комісій.

«Головною проблемою вересня стало проведення жеребкування та формування дільничних виборчих комісій. Зміна Центральною виборчою комісією порядку проведення жеребкування призвела до позбавлення окремих суб’єктів виборчого процесу представництва у складі ДВК, призначення до складу ДВК значної кількості осіб, які не мають належної підготовки до проведення виборів. Нечіткість окремих положень порядку стала однією із причин конфліктів при проведенні жеребкувань. Це призвело до того, що більшість дільничних комісій не розпочали працювати вчасно, відбуваються постійні масові ротації членів ДВК», - заявив О.Черненко.

Серед порушень процесу формування дільничних комісій О.Черненко назвав те, що у ряді випадків склад цих комісій не було оприлюднено у перші дні після прийняття відповідних постанов ОВК.

Крім того, сказав він, у деяких випадках (виборчі округи № 201, 211, 212, 218) затримки у проведенні жеребкувань були зумовлені проблемами функціонування ЄІАС „Вибори".

За словами О.Черненка, численними процедурними порушеннями супроводжувався і процес подання кандидатур до складу дільничних виборчкомів. Основними з них стало подання одних і тих самих кандидатур різними суб'єктами подання кандидатур, допуск до жеребкування і включення до складу ДВК тих кандидатур, щодо яких в ОВК було подано не всі передбачені законом про вибори документи.

Також О.Черненко повідомив, що вже майже на половині виборчих дільниць встановлено ввідеокамери.

“На інших і далі йде монтування. Встановлені - не значить, що вони працюють. Скажімо, відеокамери встановлені, але тестування не проходили”, - підкреслив О.Черненко.

У свою чергу, голова правління донецької обласної організації КВУ Сергій Ткаченко повідомив про своє враження від перебігу кампанії у Донецькій області.

«Чого не бачила Донецька область та, на жаль, так і не побачить на цих виборах, це повноцінної конкурентної боротьби. Тому я радив би діючій владі проводити максимально коректну кампанію. Однак ми й цього не спостерігаємо», - сказав С.Ткаченко.

Заступник голови правління КВУ Наталія Линник презентувала проект «Підкуп - СТОП!».

На її думку, реалізація проекту саме сьогодні є вкрай важливою. «Як показує наш моніторинг, на місцях діють цілі мережі по підкупу виборців, напрацьовуються відповідні стратегії системного підкупу виборців. Підкуповують усім: надаються гроші, продуктові набори, безкоштовні соціальні, медичні, побутові послуги. Навіть здійснюють проплати за оренду землі», - зазначила Н.Линник.