Київ. 28 вересня. УНІАН. В Україні започатковано соціальну ініціативу “60+Кардіо”.

Проект презентовано сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами учасників заходу, акція проводитиметься з метою привернути увагу громадськості до літніх людей з серцево-судинними захворюваннями, зокрема на підвищення стандартів лікування, забезпечення пацієнтів доступною та якісною медичною допомогою.

Відео дня

Серцево-судинні хвороби є основною причиною смерті людей похилого віку, тому саме ця категорія хворих потребує особливої уваги при діагностиці й лікуванні.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова, серцево-судинні хвороби є «кіллером номер один у всіх країнах світу».

«Україна не є винятком. Кількість летальних випадків коригується з рівнем захворюваності. В Україні понад 12 мільйонів людей страждають на гіпертонічну хворобу», - зазначив О.Толстанов.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «геріатрія» Віра Чайковська наголосила, що Україна є демографічно старою країною.

«21% людей старше 60 років з прогнозованою тенденцією до збільшення до середини століття до 38%. Тобто кожна друга людина буде старшого віку. За цей же час кількість людей старше 80 років збільшиться у 3,5 рази. Це дає підстави вважати, що збільшиться кількість людей з хронічними патологіями, які потребують різних видів послуг – медичних, соціальних, психологічних», - сказала В.Чайковська.

За її словами, кардіологічна патологія найчастіше виявляється у літніх людей.

«Смертність населення від серцево-судинної патології у 6 разів вища за аналогічний показник у країнах Західної Європи. По структурі смертності серед літніх людей складає 62%», - зазначила В.Чайковська.

При цьому вона підкреслила, що дані офіційної статистики щодо серцево-судинних захворювань удвічі нижчі за дані комплексних медичних оглядів – літнім людям не потрібні лікарняні листки, вони не завжди звертаються по допомогу до медичних закладів.

Посилаючись на результати соціологічного дослідження Інституту геронтології, В.Чайковська зазначила, що 90% літніх людей висловлюються проти платної медичної допомоги, а 30% зовсім не звертаються до лікарів, маючи при цьому 4-5 хвороб, а з тих, хто звертався, лише 20% отримають адекватну допомогу.

Учасники прес-конференції наголошували, що за відсутності лікування та ведення здорового способу життя виживаність літніх пацієнтів становить 5-10 років, а ризик щодо інсультів та інфарктів можна знизити завдяки здоровому способу життя, зокрема щоденному 30-хвилинному фізичному навантаженні, відмові від куріння, обмеженні у вживанні солі та продуктів з високим вмістом вуглеводів.

Так, за словами директора Інституту геронтології НАМНУ Владислава Безрукова, здоров’я людини на 40% залежить від способу життя, на 20% - від оточуючих умов, на 20% - від генетики, а від медицини лише на 10%. На його думку, у питанні збереження здоров’я людина не повинна розраховувати тільки на державу.

Всеукраїнська соціальна ініціатива “60+Кардіо” започаткована Всеукраїнською Асоціацією превентивної та антиейджинг медицини за підтримки фармацевтичної компанії «Сандоз».

“60+Кардіо” передбачає ведення просвітницької роботи з громадськістю, пацієнтами, а також підтримку навчальних та науково-практичних програм для лікарів. Зокрема, інформування про сучасну діагностику та лікування хвороб серця та судин з урахуванням пацієнтів літнього віку, вдосконалення післядипломного навчання лікарів, розробку навчально-методичних матеріалів.