Київ. 26 вересня, УНІАН. Народний депутат від Партії регіонів, представник ПР у Центральній виборчій комісії Владислав Забарський вважає, що завдяки рішенню ЦВК про обмеження тимчасової зміни місця голосування виборців округом їх проживання вдасться уникнути викривлення результатів виборів у Верховну Раду.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Електоральний туризм, який намагалися в окремих округах організувати, припинено, і жодних підстав для того, щоб непокоїтися про якість проведення виборів у цих округах, не залишається», - підкреслив він.

Відео дня

В.Забарський відзначив, що на сьогодні, за даними Державного реєстру виборців, в Україні зареєстровано 36 687 114 виборців.

За його словами, «якийсь час тому і громадськість, і ЗМІ почали повідомляти про те, що почалися аномальні пересування виборців у певні округи, зокрема, це були округи: у Київській області - № 95, в Одесі - № 133,138, у місті Києві - № 212, 221, 222, у Житомирській області - № 66, у Черкаській області - № 196».

«Очевидно, йшлося про спроби окремих мажоритарників підкоригувати майбутні результати виборів за рахунок залучення таких мігрантів», - заявив депутат від ПР. Він підкреслив, що на це звертали увагу не лише представники Партії регіонів, а й інших політичних сил. «Я особисто звертався в МВС з проханням провести ретельну перевірку подібних аномалій», - додав В.Забарський.

За його словами, ЦВК відреагувала на такі звернення і затвердила новий, більш жорсткий порядок зміни місця голосування, роз'яснивши, що подібні переміщення виборців мають відбуватися в рамках округів, а не між ними.

В.Забарський закликав усі політичні сили «зробити все, щоб ці вибори пройшли дійсно чесно, прозоро і демократично, не використовуючи жодних протиправних дій, маніпуляцій, суворо дотримуючи вимоги законодавства».

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня ЦВК ввела більш жорсткі умови для зміни виборцем місця свого голосування без зміни виборчої адреси, обмеживши таку міграцію межами одного виборчого округу.

Згідно з рішенням ЦВК, орган ведення Державного реєстру виборців може змінити місце голосування виборця на іншій звичайній виборчій дільниці у межах одномандатного виборчого округу, до якого такий виборець належить, на підставі відомостей реєстру про його виборчу адресу.