Київ. 25 вересня. УНІАН. Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні адміністративного позову щодо дотримання законності при проведенні жеребкування при формуванні дільничних виборчих комісій в окружній виборчій комісії №95 (м.Ірпінь, Київська область).

Про це під час прес-конференції в УНІАН повідомила голова Ірпінської міської організації «Блок за чесну владу» Мирослава Свистович.

«Це свідчить про заангажованість сьогоднішнього суду та судової системи на користь провладних кандидатів, на користь влади», - сказала вона.

Відео дня

Як повідомила М.Свистович, судом, зокрема, було порушено процесуальні строки розгляду скарги, яка мала бути розглянута за 3 дні, тобто до 24 години 24 вересня. Проте, рішення у справі було озвучено вже 25 вересня після опівночі.

Крім того, суд проігнорував свідчення членів ОВК від опозиційних партій, стосовно введення їх у оману щодо дати та часу проведення засідання, на якому мало відбутися відповідне жеребкування, відзначила М.Свистович.

Також суд проігнорував той факт, що в порушення вимог щодо порядку проведення жеребкування, кандидатам, їх представникам та членам ОВК, не було надано для огляду жеребки.

За словами М.Свистович, суд також не дослідив відеоматеріали, які позивачі подавали у якості головних доказів. Крім того, суд не звернув увагу, що всі опитані в якості свідків члени ДВК були працівниками Університету ДПСУ, або регіональної академії, яка розташована в його приміщенні, і якою керує син кандидата в народні депутати від Партії регіонів Петра Мельника.

М.Свистович повідомила, що 25 вересня було проведене пікетування Центральної виборчої комісії з вимогою, зокрема, зняти з реєстрації П.Мельника, як такого, який «використовує адмінресурс не тільки для організації своєї передвиборчої кампанії, але й для фальсифікації виборів».

«Якщо ЦВК, якщо Президент ігноруватимуть наші вимоги щодо дотримання чесності при проведенні виборів в усій Україні, ми не виключаємо, що перейдемо до більш радикальних дій і безстрокових акцій протесту», - наголосила М.Свистович і додала, що нинішня постанова суду буде оскаржена у Вищому адміністративному суді.

Як зазначив кандидат у народні депутати України від об’єднаної опозиції «Батьківщина» В'ячеслав Кутовий, всього на 95 окрузі до Верховної Ради балотуються 48 кандидатів. «З цих 48 людей всього 10 дійсно хочуть туди потрапити, якщо будуть чесні вибори, всі інші – це технічні кандидати від провладної партії», - переконаний він.

У свою чергу, кандидат у народні депутати України від ВО «Свобода» Богдан Мельничук наголосив, що ОВК №95 потрібно розпустити. «У нас немає довіри до цієї комісії», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, низка кандидатів в депутати у ОВК №95 заявляли про масові фальсифікації при формуванні дільничних виборчих комісій 20 вересня. Зокрема, про дату та час проведення жеребкування не повідомили довірених осіб багатьох кандидатів, а також офіційних спостерігачів та самих членів окружної виборчої комісії.

Кандидати переконані, що до фальсифікацій причетний кандидат від Партії регіонів у цьому окрузі Петро Мельник, який є ректором Національного університету державної податкової служби України.

Водночас, кандидата П.Мельника вже звинувачували у незаконних діях під час виборчої кампанії, зокрема в тому, що він змусив велику кількість студентів і працівників свого вишу з інших регіонів написати заяви про тимчасову зміну місця голосування, аби вони приїхали і проголосували за його кандидатуру на території округу №95.