Київ. 25 вересня. УНІАН. Мати обвинувачених у вибуху в Свято-Покровському храмі Запоріжжя Антона Харитонова і Сергія Дьоміна Ольга Дьоміна заявляє, що суд не намагається встановити істину в справі, а, навпаки, своїми рішеннями намагається виправдати дії слідчих, які зробили масу грубих порушень у ході досудового слідства.

Про це О.Дьоміна заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"На 13 вересня, коли було призначено чергове засідання, ми думали, що дітей випустять, оскільки результати чергової експертизи, яка проводилася в Донецьку, показали, що на всіх хлопців здійснювався сильний психологічний тиск. Але, схоже, ані суд, ані прокуратуру результати експертизи не влаштували, і була призначена додаткова комплексна експертиза у Києві... Це говорить про те, на мій погляд, що знайдено експертів, які дадуть їм "необхідні" висновки", - сказала О.Дьоміна.

Відео дня

При цьому вона підкреслила, що, враховуючи такий поворот подій, сторона захисту має намір викликати і допитати в суді всіх експертів, які проводили близько сотні призначених у справі експертиз.

У свою чергу, присутній на прес-конференції голова Асоціації правозахисту громадян України Володимир Лесик висловив думку, що хтось із експертів на догоду правоохоронцям зробив свідомо неправомірні експертні висновки, а тому має бути встановлений у ході судового слідства і притягнутий до відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, 28 липня 2010 року в Свято-Покровському храмі УПЦ МП у Запоріжжі стався вибух саморобного вибухового пристрою фугасного типу, внаслідок чого одна людина – черниця місцевого монастиря одержала травми, несумісні з життям, від яких померла у лікарні, ще вісім чоловік одержали поранення і травми, кваліфіковані медиками як «легкі тілесні ушкодження» і «пошкодження середнього ступеня тяжкості».

Злочин викликав серйозний резонанс, і Президент Віктор Янукович зажадав від правоохоронців його швидкого розкриття. За тиждень на той момент міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив про затримання підозрюваних в організації вибуху - паламарів Антона Харитонова, Сергія Дьоміна і Євгена Федорченка.

Усім трьом як запобіжний захід на період досудового слідства було вибрано утримання під вартою, який триває вже третій рік. Практично відразу ж після цього ряд правозахисників і представників громадських організацій (зокрема з числа екс-співробітників правоохоронних органів) почали робити заяви про те, що «справа паламарів» сфабрикована. Заяви про те, що у матеріалах справи немає ніяких доказів, окрім свідчень самих підозрюваних, які були зроблені «під психологічним тиском», продовжують озвучуватися до сьогодні.