Київ. 25 вересня. УНІАН. Українська платформа “Собор” заявляє, що влада намагається провести до складу виборчих комісій підконтрольних собі представників.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН лідер партії Українська платформа “Собор”, кандидат у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №63 Павло Жебрівський.

“Окружні виборчі комісії сформовані таким чином, що дві третини членів опосередковано чи напряму залежать від партії влади. Після цього всього вони можуть не запрошувати, як по 95 виборчому округу, інших членів окружної виборчої комісії на засідання і робити що завгодно. Так сталося у 95 виборчому окрузі, коли жоден ні від опозиційного кандидата Євгена Жовтяка (висуванець партії Українська платформа “Собор” - УНІАН), ні від інших опозиційних політичних сил в члени дільничних комісій не потрапив, а фактично нагло, цинічно, підтасували жеребкування”, - сказав П.Жебрівський.

Відео дня

Також він наголосив, що владою на жеребкування подаються “мертві души” для того, щоб до складу комісій могли увійти «сателіти Партії регіонів». Кандидат у депутати зазначив, що якщо голову якоїсь ОВК не влаштовують результати жеребкування проводиться інше, “до тих пір, поки випаде так, як потрібно владі”.

Також він вважає, що однією з маніпуляцій у формуванні складу комісій є те що, навіть якщо до складу ДВК за результатами жеребкування входить представник опозиції, то в результаті його не буде у списках, “тому що задіяна якась незрозуміла, ніким не обрахована, ніким не озвучена програма (комп’ютерна - УНІАН), і за допомогою цієї програми випадають ті члени дільничних комісій, які потрібні діючому режиму”.

“Задіяний на повну потужність адмінресурс - не виходить, задіюють на повну потужність підкуп виборців, як опосередкований так і прямий - до кінця не впевнені, і тоді третій кінцевий цвях в домовину забити - вони формують так дільничні комісії, щоб насправді написати, на моє переконання, заготовлені протоколи, які підпишуть більшість членів дільничних комісій, які напряму пов’язані або з провладним кандидатом, або з владною партією для того, щоб був той результат який вже намальований”, - наголосив П.Жебрівський.

У свою чергу кандидат у народні депутати України від Української платформи “Собор” в одномандатному виборчому окрузі №95 Євген Жовтяк для прикладу маніпулювання зі складом виборчих комісій навів ситуацію у своєму виборчому окрузі, коли під час формування складу ДВК було грубо порушено права опозиційних кандидатів.