Київ. 20 вересня. УНІАН. Близько мільйона осіб мають понести кримінальне покарання за порушення закону про вибори народних депутатів України.

Про це координатор Громадянського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«По всім 225 округам у нас є підтвердження злочинів під час виборчого процесу з боку провладних кандидатів, переважної більшості членів окружних комісій і голів місцевих адміністрацій», - сказав він.

Відео дня

Як зазначив О.Данилюк, моніторинг «Спільної справи» показує, що майже в усіх ОВК всі члени, крім представників «Батьківщини» і НУ-НС, є особами, лояльними до Партії регіонів або їхніх сателітів. Він стверджує, що Українська народна партія на сьогодні замінила своїх членів на представників Партії регіонів уже більш як у 70 окружкомах. Відповідно до наданих ОВК даних, вони отримали близько 10 тисяч подань про заміни членів, зазначив О.Данилюк.

«Виходить, що кожен десятий громадянин України вирішив зненацька стати членом комісії від якихось маловідомих політичних сил», - сказав він.

Координатор «Спільної справи» додав, що таким чином стає очевидним, що понад 90% усіх учасників виборчого процесу є технічними партіями, які використовує партія влади.

О.Данилюк зазначив, що його вражає слабка реакція на цю ситуацію членів ОВК від опозиційних партій. За його словами, у низці областей були зафіксовані спроби підкупу членів комісій, водночас мала кількість таких повідомлень може свідчити про те, що значна частина представників ОВК від опозиції на сьогодні є або фактично представниками ПР, або були перекуплені.

Громадський активіст констатував, що наразі у кожній окружній виборчій комісії Партія регіонів має кваліфіковану більшість, які можуть приймати будь-які рішення.

«Оскільки після самого голосування під час підрахунку (голосів виборців) не будуть працювати ці нахвалені веб-камери, це дозволяє намалювати будь-який результат», - переконаний О.Данилюк.

Він також висловив упевненість, що при формуванні дільничних виборчих комісій також відбулися фальсифікації.

О.Данилюк підкреслив, що міжнародні спостерігачі мали б звернути увагу на формування виборчих комісій і нагадав про можливість кожного громадянина стати спостерігачем на виборах.

Крім того, координатор «Спільної справи» повідомив, що лише за минулий тиждень організація зафіксувала 548 випадків порушень виборчого законодавства, більшість з яких – підкуп та зловживання службовим становищем.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня у ЦВК відбулось жеребкування стосовно партійного представництва у 225 окружних виборчих комісіях.

За результатами жеребкування ОВК сформовані з представників 19 непарламентських партій, які беруть участь у виборах, та п’яти парламентських партій.

Зокрема, у кожній з 225 ОВК представлені непарламентські політичні партії: «Молодь до влади», «Україна – Русь єдина», «Народно-трудовий союз», «Братство».

Водночас до складу жодної ОВК не потрапив жоден представник партій «УДАР Віталія Кличка» і «ВО «Свобода».