Київ. 20 вересня. УНІАН. У Києві презентували громадську ініціативу “Київ Соборний” на підтримку завершення будівництва Патріаршого собору Української Греко-Католицької церкви у столиці.

Як заявив на прес-конференції в УНІАН громадсько-політичний діяч, народний депутат України Андрій Давиденко, сьогодні для українців як ніколи важливою є розбудова свого Українського світу. “В умовах тотального наступу на українські цінності важливо ці цінності доносити до якомога більшої кількості людей, поширювати їх серед ширших верств суспільства”, – сказав він.

За словами А.Давиденка, одним з важливих елементів цієї стратегії є утвердження Києва як Патріаршої столиці всіх українців. “Українська влада активно підтримує та фінансує лише одну українську православну церкву, тому будівництво Патріаршого Собору УГКЦ відбувається виключно на кошти небайдужих українців. Ми ініціюємо громадський рух на підтримку завершення будівництва Собору у Києві”, – повідомив А.Давиденко.

Відео дня

Громадський діяч зазначив, що громадська ініціатива відкриє центри збору коштів у всіх областях України та організує рекламну кампанію, яка дозволить прискорити збір коштів на добудову Патріаршого собору. Зокрема, залучити до ініціативи підприємницьку спільноту та інших небайдужих людей.

Він підкреслив, що завершення будівництва Патріаршого собору у Києві стане справжньою віхою в українській історії, адже Патріарший престол, вперше з часів примусового вигнання греко-католиків Катериною ІІ, не лише номінально, а остаточно і назавжди, повернеться в столицю України.

А.Давиденко переконаний, що до 1025-ліття Хрещення Русі-України Українська Греко-Католицька церква остаточно та назавжди перенесе Патріарший центр у Київ, що стане вирішальним кроком на шляху творення єдиної Соборної Української Церкви.

Довідка УНІАН, 27 жовтня 2002 року було освячено наріжний камінь Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької церкви (м.Київ, вул. Микільсько-Слобідська , 5 (станція метро «Лівобережна»).

27 березня 2011 року у соборі Святого Воскресіння відбулась церемонія інтронізації нового глави Української Греко-Католицької церкви Святослава (Шевчука). Наразі триває збір пожертв на звершення будівництва собору.