Київ. 19 вересня. УНІАН. Державне підприємство «Ресурспостач» звернулося до Господарського суду Києва з позовом про визнання неправомірними дій ліквідатора банку «Арма», на депозитних рахунках якого підприємство розмістило понад 8 млн грн.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив представник ДП «Ресурспостач» Олександр Вакуленко.

За його словами, 2008 року між підприємством і банком був укладений депозитний договір, згідно з яким «Ресурспостач» поклало на депозит понад 8 млн грн.

Відео дня

2010 року, дізнавшись про ліквідацію банку, підприємство направило банку заяву про визнання кредитором. Ліквідатор банку визнав кредиторські вимоги на суму 8 млн 324 тис. 922 грн.

«З 2010 року по 2012 рік ніяких листів або повідомлень про погашення боргу або про здійснення певних процедур на адресу ДП «Ресурспостач» не надходило», - сказав О. Вакуленко.

Він зазначив, що на численні запити, зокрема депутатські, до правоохоронних органів, Національного банку, громадських організацій, у березні 2012 року ліквідатор банку «Арма» повідомив, що станом на березень п.р. жодна із черг вимог кредиторів банку не погашається, дебіторська заборгованість не поверталася.

О.Вакуленко додав, що в листі підприємству ліквідатор банку не зміг спрогнозувати дату повернення коштів державному підприємству.

«За два роки - з 2010 по 2012 рік збитки державному підприємству були завдані на суму близько 2 млн грн», - додав представник «Ресурспостачу».

За даними О.Вакуленка, на початок ліквідації банку в його активах знаходилося заставне майно - торгові мережі в Донецьку, 19 земельних ділянок під Києвом, офісні приміщення у Києві, пансіонати в Донецькій області, на Азовському морі і в Севастополі.

«Тобто майна для повернення коштів кредиторам, серед яких є і державне підприємство «Ресурспостач», на наш погляд, більш ніж достатньо», - вважає він.

При цьому, в листі банку на адресу підприємства зазначалося, що в 2010-2012 роках було реалізовано майна банку «Арма» на суму 2 млн грн. Втім, куди саме були направлені ці кошти, не повідомлялося.

За словами О.Вакуленка, за сприяння юридичної компанії «Ніколас» держпідприємство звернулося до Господарського суду Києва про визнання неправомірними дій ліквідатора банку «Арма». Держпідприємство хоче добитися зміни ліквідатора. Розгляд справи призначено на 24 вересня.

Президент юридичної компанії «Ніколас» Михайло Стрельников зазначив, що Національний банк у відповідь на депутатський запит Юрія Полунєєва повідомив: під час перевірки роботи ліквідатора банку «Арма» порушень законодавства з його боку не виявлено.

Президент компанії вважає, що майно банку на декілька мільйонів гривень «зникло безслідно». «На сьогодні ліквідатор банку «Арма» виставляє на продаж стільці, столи, шафи, тобто канцелярщину. А куди поділися пансіонати, квартири, АЗС у Донецьку, гранітне родовище у Рівненській області, нафтобаза в Хмельницьку, ювелірні вироби і алмази в асортименті? У цьому випадку Національний банк займає красиву позу мовчання», - додав М.Стрельников.

Заступник директора юридичної компанії «Ніколас» Олександр Жигала зазначив, що Господарський суд Києва прийняв позовну заяву «Ресурспостачу» тільки з третього разу, відмовивши у прийомі документів попередні два рази.

Президент юркомпанії «Ніколас» підкреслив, що компанія також має намір звернутися до Генеральної прокуратури для перевірки дій не лише ліквідатора банку «Арма», але й щодо бездіяльності тих державних службовців, які зобов'язані за родом служби пильнувати за дотриманням інтересів держави.

Довідка УНІАН. У лютому 2010 року Національний банк України (НБУ) вирішив ліквідувати ТОВ КБ «Арма».

Згідно з постановою правління НБУ від 19 лютого 2010 року №79, з 22 лютого 2010 року відкликана банківська ліцензія у ТОВ КБ «Арма»» і ініційована процедура ліквідації банку.