Київ. 18 вересня. УНІАН. В Україні за підтримки міжнародного фонду "Відродження" започатковано інтерактивний проект з моніторингу виборчого процесу, в рамках якого будь-який громадянин може надіслати організаторам повідомлення про порушення норм закону про вибори народних депутатів.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН координатор проекту Віктор Гарбар, проект працює за доменним ім'ям http://maidan.org.ua/vybory2012.

"У нас на даний момент зареєстровано 625 скарг. Всі доказові матеріали мають обов'язково відповідати вимогам статті 112 закону, яка так і називається "докази". Якщо це виконується, тобто факт зафіксований, докази належні, після цього наші юристи їх вивчають і лише після цього ми ставимо такий факт на нашу інтерактивну карту, яку ми розглядаємо як інструмент публічного, відкритого захисту наших конституційних прав", - сказав В.Гарбар.

Відео дня

За його словами, інтерактивна карта відображає географічну карту України, на якій можна вибрати певний регіон для отримання інформації про кількість порушень. "Найбільше ми зафіксували порушення порядку агітації, потім йдуть підкуп виборців, адмінресурс, обман, порушення принципу рівності, порушення порядку фінансування. І в останні дні спостерігається зростання кількості таких порушень як перешкоджання здійсненню агітації", - додав координатор проекту.

"На цій стадії виборчого процесу ми маємо вже достатньо підстав казати насамперед про серйозні перешкоди у створенні умов при формуванні виборцями вільного волевиявлення". - вважає правовий експерт проекту, кандидат юридичних наук Олександр Северин.

У свою чергу науковий радник проекту, кандидат психологічних наук Віктор Пушкар звернув увагу на те, що змішана система виборів є достатньо складною для виборця. "Суб'єкти виборчого процесу не намагаються допомогти виборцям зробити раціональний вибір, більшість з них віддає перевагу маніпулятивним методам впливу, а дехто з кандидатів відверто ставить на адмінресурс, підкуп виборців і фальшування. І про це свідчить наведена вище статистика порушень", - наголосив він.

"Високий прохідний бар'єр призводить до штучного "обрізання" спектру політичних поглядів, ідеологія і програма підміняється персональною харизмою лідерів. При тому псевдо-суб'єктами виборчого процесу є партії, про які ми вперше почули під час формування виборчих комісій і після виборів навряд чи знову про них почуємо", - додав В.Пушкар.

У свою чергу PR-менеджер проекту Людмила Ямщикова закликала всіх небайдужих громадян долучитися до проекту. "Такий інструмент дозволяє кожній людині відчувати себе частиною процесу. Впливаючи на це, ми можемо створити відгук громадянського суспільства на виборчий процес, який зараз відбувається. Бо виборчий процес зараз такий, який намагається нас пригнітити, довести нам, що все вже вирішено, і ми в ньому маленькі гвинтики, які мало на що можуть вплинути. Саме в цьому ми бачимо свою місію - що суспільство справді на щось може впливати", - резюмувала вона.