Київ. 17 вересня. УНІАН. Постраждалі інвестори сподіваються на скасування Київрадою рішення про присвоєння земельній ділянці на вулиці Єреванській, 18-а, у Солом’янському районі Києва, раніше відведеного під будівництво житлового будинку, в якому вони купили квартири, статусу скверу. Інвестори просять київську владу передати землю створеному ними кооперативу для вирішення питання про будівництво будинку.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила представник ініціативної групи постраждалих інвесторів Ганна Липовенко.

За її словами, інвестори звернулися до Київради з проханням скасувати дане рішення.

Відео дня

«Ми сподіваємося, що розберуться і це рішення скасують. Київська міська рада в даному випадку повинна визначити, що більш пріоритетне - добудувати будинок, в який були вкладені гроші, чи віддати її під сквер. Я думаю, що тут більш пріоритетними є інтереси жителів на те місце, яке ніколи не було сквером», - сказала Г. Липовенко.

Вона додала, що у разі скасування рішення і надання земельної ділянки кооперативу для добудови житла, конфлікт на даному етапі буде вичерпаний. «Якщо ж ні, звичайно, звертатимуться інвестори у всі інстанції, зокрема, і до Президента, і до судів, і до Верховного суду, і до Європейського суду», - підкреслила представник ініціативної групи.

Представник ініціативної групи постраждалих інвесторів Олексій Соловйов пояснив, що будівництво 22-поверхового житлового будинку на Єреванській, 18-а, на замовлення СБУ мало розпочатися у 2005 році, а введення в експлуатацію - наприкінці 2007 року. Втім, забудовник до кінця 2007 року навіть не вирив котлован на ділянці, проте залучив на будівництво будинку близько 17 млн грн від понад 30 сімей.

О.Соловйов повідомив, що наприкінці 2007 року ділянка була передана іншому забудовникові, який також не почав будівництво будинку.

За його словами, СБУ також вважає себе постраждалою стороною, оскільки не одержала в будинку 14% квартир, що призначалися для її працівників.

О.Соловйов зазначив, що в 2012 році ділянка була передана Київраді, оскільки термін її оренди закінчився. При цьому 12 липня п.р. на сесії Київради було ухвалене рішення про присвоєння ділянці статусу скверу.

Представник ініціативної групи постраждалих інвесторів Сергій Москаленко повідомив, що інвестори створили обслуговуючий кооператив, який подав до Київради клопотання на надання дозволу на розробку проекту землеустрою на земельній ділянці на Єреванській, 18-а.

«Відведення ділянки під будівництво нашому кооперативу - це останній шанс без допомоги держави, за власні кошти і своїми силами вирішити це питання», - додав він.

С.Москаленко зазначив, що інвестори стурбовані рішенням присвоїти ділянці статус скверу, оскільки воно перекреслює останню можливість захистити свої права і одержати житло.

Він додав, що СБУ своїм листом запевнила постраждалих інвесторів, що передає Київраді земельну ділянку з тією метою, щоб кооператив міг її одержати і працювати далі.

С.Москаленко вважає, що ділянці присвоєно статус скверу з порушенням процедур. Крім того, на ділянці, захищеній бетонною огорожею, видалені всі зелені насадження, що підтверджується відповідною дозвільною документацією.

Член ініціативної групи уточнив, що законність використання даної ділянки під будівництво будинку підтверджено висновком державної експертизи, а також судовими рішеннями.

Г.Липовенко зазначила, що кооператив хоче залучити інвестора і забудовника для будівництва будинку, щоб постраждалі інвестори змогли одержати житло.

О.Соловйов додав, що економіка дозволяє інвесторові узятися за проект, оскільки частина квартир у будинку не була продана.