Київ. 17 вересня. УНІАН. 25 вересня у Києві, у приміщенні Спілки письменників, відбудеться Всеукраїнський форум національно-патріотичних сил «Захистимо мову – збережемо Україну!».

Про це голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Павло Мовчан повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Організатори запрошують на форум всіх, в тому числі урядовців, політиків, але в основному на заході будуть представлені громадські організації.

Відео дня

За його словами, форум відбудеться у приміщенні Спілки письменників, оскільки керівники більших приміщень, в тому числі Українського дому, Дому учителя відмовили в оренді залів.

Говорячи про форум, П.Мовчан зауважив, що декілька тижнів тому ініціативна група, яка складалась з представників громадських організацій і творчих спілок, висловилась за необхідність проведення форуму національно-патріотичних сил щодо ситуації з українською мовою.

"Треба закцентувати увагу на процесі, який залишається нібито на периферії суспільного процесу, - мовна проблематика. Ви знаєте, принцип доміно працює - імплементація закону "К-К" («Про засади державної мовної політики», розробленого депутатами-«регіоналами» Вадимом Колесніченком і Сергієм Ківаловим - УНІАН) триває, і нібито воно й нормально. Хтось приїздить до Українського дому - голодує, хтось пов'язки вішає... Але все це демонструє в’ялість спротиву політичних сил, які декларували, що захищатимуть мову", - наголосив П.Мовчан.

За його словами, серед іншого, на форумі планується представити законопроекти, які вносять зміни до чинного закону про мови, в тому числі проект депутата Сергія Головатого.

Також оргкомітет запропонує учасникам форуму ухвалити звернення до українського народу. П.Мовчан повідомив, що у проекті звернення міститься заклик "не дати жодного голосу правлячій коаліції, яка замахнулася на мову".

"Будьмо свідомі цієї загрози. І не допустимо реалізації цього сатанинського задуму", - процитував слова зі звернення П.Мовчан.

"Замах на мову - це замах на життя української нації, яка не скорилась зайдам і окупантам різних мастей протягом століть. Теперішні україноненависники, які розграбували Україну, у стінах Верховної Ради та на Банковій, замість дбати про свій народ, виконують політичні замовлення чужої держави", - додав П.Мовчан.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів по всій Україні.

Опозиція заявляла, що закон прийнято з істотними порушеннями.

Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в цьому регіоні розмовляє не менше 10% жителів.

10 серпня закон набув чинності.

Після підписання закону Президент України Віктор Янукович доручив створити робочу групу при Кабінеті міністрів з питань підготовки системних пропозицій щодо вдосконалення законодавчого забезпечення застосування мов в Україні. Головою робочої групи з підготовки нової редакції закону про мови є віце-прем'єр-міністр – міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

З 10 серпня низка міських та обласних рад ухвалили рішення щодо надання російській мові статусу регіональної.