Київ. 13 вересня. УНІАН. Біля будівлі Центральної виборчої комісії громадські активісти сьогодні мають намір розпочати безстрокову акцію протесту з вимогою переглянути рішення про формування окружних виборчих комісій.

Про це координатор громадянського руху "Спільна справа" Олександр Данилюк повідомив на прес-конференції в УНІАН.

“Сьогодні стартує акція протесту під Центральною виборчою комісією. Її вимоги стосуються того, що має бути інший підхід до формування дільничних виборчих комісій, який би був збалансованим. І має бути переглянутий результат жеребкування по ОВК, бо по-суті вже не треба чекати результатів (голосування на парламентських виборах) 29 жовтня – вже сьогодні можна сказати сміливо, що вибори сфальшовані”, - заявив О.Данилюк.

Відео дня

За його словами, протягом тижня організація провела дослідження і встановила, що до окружних виборчих комісій увійшли люди, переважна більшість яких “якимсь чином мають стосунок до Партії регіонів”, і таким чином можна вважати, що сформовані вони з метою створення неправомірної переваги на виборах для Партії регіонів та її сателітів. О.Данилюк стверджує, що в окружних виборчих комісіях або взагалі немає представників опозиційних партій, або їх дуже мало.

“Та інформація, яка є в нас у розпорядженні, свідчить про те, що абсолютна більшість членів комісій, які подавалися від усіх політсил, окрім парламентських опозиційних фракцій, є ангажованими і афільованими з Партією регіонів або з її політичними союзниками. У нас є цьому підтвердження. По суті можна говорити, що є дві-три людини в кожній окружній виборчій комісії, які не ангажовані Партією регіонів та її союзниками, але навіть по цим представникам – і ми надамо докази - ведеться певна робота, щоб або підкупити їх, або виключити зі складу комісії”, - заявив О.Данилюк.

За інформацією О.Данилюка, сьогоднішня акція громадських активістів, що має розпочатись біля ЦВК о 16.00, ініційована в Донецькій області і була підтримана "Спільною справою". Він навів приклад, що на Донеччині окремі люди від різних політичних сил вже понад 10 років стають головами виборчих комісій або їх заступниками, що ставить під сумнів чесність жеребкування в ЦВК щодо формування ОВК.

“В комісії подані або представники шкіл, або працівники державних підприємств, або працівники комунальних підприємств, або представники тих підприємств, які належать представникам Партії регіонів. А якщо звернути увагу - там величезна кількість людей, які просто не працюють, тимчасово непрацюючі. І ми з’ясовуємо, що ці непрацюючі люди буквально кілька місяців тому спокійно працювали чиновниками в місцевих державних адміністраціях”, - заявив О.Данилюк, додавши, що така ситуація склалась зокрема у 50-му виборчому окрузі в Донецькій області.

За словами іншого учасника прес-конференції, члена політради Союзу анархістів України Артема Коваленка, його однопартійці виявили, що в ОВК від союзу увійшли люди, кандидатури яких не затверджував політвиконком. “На сьогоднішній день ми проводимо внутрішнє розслідування. Розглядаємо версії: зрада в рядах нашої організації; підміна документів або Центральною виборчою комісією, або десь по дорозі до неї; технічні помилки місцевих осередків. Наразі результат розслідування – по чотирьох округах підготовлено документи в Генпрокуратуру і сьогодні вже зареєстрували заяву про те, щоб здійснили перевірку, як вийшло, що в ОВК 107, 220, 222 та 64 округів опинилися люди, яких не подавали члени політвиконкому і навіть не обговорювали”, - заявив А.Коваленко, додавши, що внутрішня перевірка триває.

“Ми сподіваємося, що вже сьогодні нам вдасться зустрітися з представниками ЦВК для того, щоб донести до них ці дані, які можливо вони не знають, і сподіваємось, що вони будуть вражені не менше, ніж ми”, - сказав О.Данилюк.

Як повідомляв УНІАН, 24 серпня у ЦВК відбулось жеребкування стосовно партійного представництва у 225 окружних виборчих комісіях.

За результатами жеребкування ОВК сформовані з представників 19 непарламентських партій, які беруть участь у виборах, та п’яти парламентських партій.

Зокрема, у кожній з 225 ОВК представлені непарламентські політичні партії: «Молодь до влади», «Україна – Русь єдина», «Народно-трудовий союз», «Братство».

Водночас до складу жодної ОВК не потрапив жоден представник партій «УДАР Віталія Кличка» і «ВО «Свобода».