Київ. 12 вересня. УНІАН. Кандидат у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 215 (м. Київ) Ігор Опадчий, який балотується від партії УДАР, звернувся з поданням до Конституційного суду України з проханням офіційно розтлумачити п. 3 ст. 7 Закону "Про Державний реєстр виборців", норма якої дозволяє виборцям, у разі тимчасової зміни виборчої адреси, обирати у іншому окрузі депутатів як за партійними списками, так і депутатів-одномандатників.

Про це І.Опадчий повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Голосування за мажоритарних кандидатів в іншому окрузі не відповідає Конституції України в частині рівності та вільності пасивного та активного виборчого права. Я, як кандидат, позбавлений можливості агітувати серед таких виборців, не знаючи місцезнаходження таких людей", - сказав І.Опадчий.

Відео дня

При цьому кандидат у депутати нагадав, що Конституційний суд вже виносив рішення щодо особливостей голосування виборців у закордонному виборчому окрузі. "Саме в цьому рішенні суд заборонив виборцям, які будуть голосувати за кордоном, голосувати за мажоритарників, тобто вони голосуватимуть лише за партійні списки", - зазначив він.

І.Опадчий додав, що вже зараз у деяких округах спостерігається велика активність виборців зі зміни своєї виборчої адреси. "Діюче законодавство дозволяє голосування приїжджої людини, яка не має ніякого відношення до округу, не знає програм кандидатів, не знає проблем округу. У випадку масового підвезення людей, а у нас є відомості про те, що планується в деяких округах масове підвезення виборців, це може суттєво спотворити волевиявлення територіальної громади на користь такого кандидата", - наголосив кандидат-мажоритарник.

Зокрема, за його словами, в окрузі № 215 "один з кандидатів, власник великої мережі супермаркетів, планує привезти в округ всіх своїх працівників". "Таким чином, ці 10 тисяч осіб можуть вирішити долю столичних мешканців в окрузі", - вважає І.Опадчий.

"Я подав конституційне звернення з метою попередження зловживань на виборах в частині голосування на одномандатних округах. І закликаю Верховну Раду, ЦВК та Конституційний суд якомога скоріше надолужити законодавство в цій сфері, щоб не дати можливість поставити під сумнів вибори, як такі", - резюмував кандидат-мажоритарник.

Як повідомляв УНІАН, у одномандатному виборчому окрузі № 215 (м. Київ) балотуються до Верховної Ради України 15 кандидатів, у тому числі заступник Київського міського голови – секретар Київської міської ради, власник великої мережі супермаркетів Галина Герега.