Київ. 11 вересня. УНІАН. Місія спостерігачів ENEMO фіксує ряд негативних тенденцій під час парламентської виборчої кампанії в Україні.

Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова місії ENEMO в Україні Пітер Наводни.

Заступник голови місії ENEMO в Україні, керівник по зв’язках з громадськістю Мая Мілікіч повідомила, що ENEMO - це міжнародна місія спостерігачів. За її словами, місія розпочала роботу 23 липня з приїзду чотирьох членів керівної групи, а 35 спостерігачів прибули до Києва 5 серпня і після спеціального тренінгу роз’їхались по регіонах України.

Відео дня

Вона повідомила, що пари спостерігачів працюють на території однієї чи двох областей і концентрують увагу на реєстрації кандидатів, утворенні виборчих округів, проведенні передвиборчої кампанії, на роботі зі скаргами та апеляціями, пов’язаними з виборами.

За словами М.Мілікіч, місія ENEMO в Україні проводиться за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, урядів Великої Британії, Нідерландів, США та Чорноморського фонду регіональної співпраці.

Як наголосив П.Наводни, спостерігачі помітили ряд негативних тенденцій під час виборчої кампанії. За його словами, нещодавні рішення операторів кабельних мереж заборонити або обмежити мовлення телеканалу TВI в деяких областях “викликають серйозні побоювання щодо зменшення аудиторії ЗМІ та звуження пропозицій різних політичних поглядів перед виборами”.

Він додав, що “схоже усунення «ТБ Капрі» кабельним оператором з цифрового мовлення було зареєстровано в Донецькій області”.

За словами П.Наводни, “в Одесі двоє журналістів подали у відставку з телеканалу “МИГ” через тиск з боку місцевої влади, щоб пропагувати Партію регіонів та її кандидатів”.

П.Наводни вважає “надзвичайно важливим для виборчого процесу і також для виборців України, щоб ЗМІ мали свободу думки і вираження, і ми закликаємо органи влади, щоб вони зняли заборони і обмеження із ЗМІ, щоб ті могли вільно діяти і виражати свою думку”.

Як сказав П.Наводни, процес реєстрації кандидатів за партійними списками у Центрвиборчкомі “був досить спокійним”, однак ряду мажоритарників було відмовлено у реєстрації через “надзвичайно стислі терміни та непослідовний процес подачі документів”.

На думку П.Наводни, “рішення ЦВК про проведення єдиного жеребкування для всіх окружних виборчих комісій не було доцільним, краще було б провести жеребкування у кожній виборчій комісії окремо, і тоді б усі політичні партії були краще представлені в ОВК”.

“Так звані технічні партії постійно змінюють свої представників в ОВК, і це впливає на представництво в ОВК. Багато з висуванців навіть не знали про їхнє висунення”, - додав він.

За словами П.Наводни, місія рекомендує ЦВК провести додаткові тренінги для членів комісій і “роздати навчальні посібники для окружних виборчих комісій”, бо не всі добре орієнтуються у новому виборчому законі.

Водночас П.Наводни відзначив, що новий закон про вибори “розширив права вітчизняних безпартійних спостерігачів, а ЦВК сприяє реєстрації спостерігачів, і її засідання є відкритими для всіх зареєстрованих спостерігачів та ЗМІ”.

Координатор довгострокових спостерігачів ENEMO в Україні Елмір Саміч наголосив, що “напруження між політичними об’єктами зросло в другій половині серпня”.

“Майже всі наші спостерігачі повідомляють, що новий закон про мову використовується як інструмент мобілізації виборців”, - повідомив він.

За словами Е.Саміча, “існують певні фізичні перешкоди у проведенні передвиборчих мітингів”.

Він додав, що “про зловживання адміністративним ресурсом відомо з багатьох регіонів”. “Часто проекти місцевої влади, фінансовані з державного бюджету представлені як власні досягнення кандидатів, наприклад, будівництво доріг”, - додав він.

Як сказав Е.Саміч, такі випадки найчастіше фіксуються серед кандидатів від Партії регіонів.

Е.Саміч також повідомив, що незалежні й опозиційні кандидати скаржаться на те, що “їх залякують податкові інспекції”. “Кількість таких випадків викликає наше глибоке занепокоєння, й ENEMO закликає місцеву владу та політичні партії і кандидатів відмовитись від зловживання громадськими ресурсами для того, щоб пропагувати свою кандидатуру чи проводити передвиборчу кампанію”, - наголосив він.

Спостерігачі ENEMO у прес-релізі, який було розповсюджено на прес-конференції, зазначають, що отримали “численні повідомлення про підкуп виборців різними політичними партіями і кандидатами. Спостерігачі ENEMO не змогли перевірити ці порушення через їхній характер. Тим не менше, кількість претензій викликають серйозне занепокоєння, й ENEMO хотіла б закликати всіх політичних учасників утримуватися від використання незаконних методів агітації, зокрема, підкупу виборців”.

За словами М.Мілікіч, місія зробить підсумковий звіт у жовтні щодо проходження виборчої кампанії в Україні.