Київ. 7 вересня. УНІАН. Голова Громадянського конституційного конгресу Юрій Збітнєв і голова «сойму підкарпатських русинів» Димитрій Сидор звертаються з листом до Президента ПАРЄ Жан-Клода Міньона з проханням сприяти в дотриманні прав національних меншин в Україні.

Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

«Просимо Вас, пане Президенте, і в вашій особі представників держав, які входять до ПАРЄ, Венеціанської комісії, сприяти в дотриманні прав національних меншин і корінних народів, які проживають на території Української держави, визнанні їх статусу і права на участь в управлінні, сприяти в негайному визнанні референдумів від 1 грудня 1991 року і 16 квітня 2000 року, припиненні політичних переслідувань лідерів русинського руху», - йдеться в листі.

Відео дня

Ю.Збітнєв і Д.Сидор просять Президента ПАРЄ включити ці питання до порядку денного найближчого засідання сесії ПАРЄ.

У листі наголошується, що прийнятий напередодні осінніх виборів закон «Про засади державної мовної політики» «тільки оголив вершину айсберга суперечностей і питань, пов'язаних з правами національних меншин і корінних народів, які проживають на території України», зокрема йдеться про визнання русинської мови і русинського народу як національності.

«Як відомо, за наполяганням Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, у проект Закону України «Про засади державної мовної політики» до переліку регіональних мов внесено русинську мову. «Але вже сьогодні розпочато кампанію зі скасування цього рішення в частині русинської, болгарської і румунської мов», - йдеться в листі.

Автори листа зазначають, що виборча кампанія, яка проходить в країні, і підготовка нової Конституції країни підняли ряд питань, що стосуються фундаментальних прав корінних народів, - права на життя, права на територію, права на культурний розвиток.

«Так, дотепер юридично не визнані (не імплементовані) результати референдуму від 1 грудня 1991 року, в частині: «Закарпаття - спеціальна самоврядна територія, і як суб'єкт у складі України, який не входить до жодних інших адміністративно-територіальних утворень», - йдеться в листі. Автори листа зазначають, що повністю проігноровано результати референдуму від 16 квітня 2000 року, згідно з яким, більшість громадян України проголосували за скорочення кількості депутатського корпусу і двопалатний парламент, де нижню палату повинні представляти представники різних регіонів країни, у тому числі й ті, де компактно проживають національні меншини. «Таким чином, в Україні не тільки ігноруються права національних меншин і корінних народів, а й грубо зневажаються конституційні права кожного громадянина на вільне волевиявлення через інструменти прямої демократії, що ставить під сумнів не тільки легітимність виборчої кампанії, а й легітимність української влади», - наголошується в листі.

Ю.Збітнєв нагадав, що на обласному референдумі 1 грудня 1991 року 78% населення Закарпаття проголосувало за створення на території Закарпаття «спеціальної самоврядної території».

Він також повідомив, що Громадянський конституційний конгрес підписав угоду з головою «сойму підкарпатських русинів» Д.Сидором про співпрацю і підготовку конституційних змін в інтересах не тільки України в цілому, а й відновлення культурної, національної ідентичності русинів.

Як повідомляв УНІАН, 19 березня 2012 року відомого активіста відновлення автономії Закарпатської області, протоієрея Української православної церкви Московського патріархату, лідера організації "сойм підкарпатських русинів" Димитрія Сидора засудили до 3 років в'язниці умовно за сепаратизм. У прокуратурі Закарпатської області повідомили, що 19 березня в Ужгороді відбулося завершальне судове засідання у кримінальній справі щодо посягання на територіальну цілісність України, порушеній щодо протоієрея УПЦ МП Д.Сидора слідчим відділом СБУ в Закарпатській області 5 грудня 2008 року. Закарпатський обласний апеляційний суд засудив Д.Сидора до 3 років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку на 2 роки, як і вимагав прокурор.

Довідка УНІАН. Русини - східнослов'янська етнічна група, що проживає в основному в Закарпатській області України і на сході Словаччини. В енциклопедичних виданнях русинів відносять до українців. Частина самих русинів і русинських організації вважають себе окремим народом і виступають за розширення їхніх прав.