Київ, 23 серпня. УНІАН. Правозахисник, голова ГО "Спілка власників-селян" Сергій Мартіян звинувачує Центральну виборчу комісію у незаконності відмови зареєструвати його кандидатом у народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 98 (Київська область).

Про це С.Мартіян заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Є підстава негайно розпустити ЦВК, відтермінувати дату виборів і призначити у відповідності до закону новий склад ЦВК. А всіх громадян, які подали документи на реєстрацію, зобов`язати зареєструвати", - сказав С.Мартіян.

Відео дня

На його думку, Генеральна прокуратура та Служба безпеки України повинні порушити кримінальні справи проти голови Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала і всіх членів комісії за фактом вчинення злочину. "Це повинен ініціювати Президент України. Якщо Віктор Янукович цього не зробить, це означатиме, що це є замовлення влади не допустити людей, які не схиляються перед злочинством, хабарниками та корупціонерами, до виборів", - зазначив він.

У свою чергу, голова ГО "Правовий простір" Рімма Білоцерківська, яка висувалася в одномандатному окрузі № 106, але також не була зареєстрована кандидатом у депутати, закликала всіх громадян, яким ЦВК безпідставно відмовила у реєстрації, долучитися до їхньої заяви про злочин Центрвиборчкому.

"Ми просимо всіх цих людей приєднатися до процесу, підтримати тих кандидатів, яких відсторонили від виборів. Ми маємо право вимагати порушення кримінальних справ проти всіх членів ЦВК, які, зловживаючи службовим становищем, в інтересах політичних партій, органів влади повиносили такі незаконні рішення, які порушують Конституцію, ст. 13 закону про Центральну виборчу комісію, а також рішення Європейського суду з прав людини у справі "Мельниченко проти України", - наголосила вона.

Довідка УНІАН. Центральна виборча комісія 13 серпня відмовила С.Мартіяну у реєстрації кандидатом у депутати у зв`язку з тим, що заява про самовисування та його автобіографія суперечать вимогам пунктів 1, 2 частини другої статті 55 закону. "Так, у заяві відсутнє зобов’язання у разі обрання депутатом скласти представницький мандат, який, відповідно до Конституції України та законів України, несумісний з мандатом народного депутата України (або зазначення того, що такий мандат відсутній); в автобіографії не зазначений контактний номер телефону", - йдеться у постанові ЦВК.

Аналогічне рішення було ухвалено і стосовно Р.Білоцерківської. "Автобіографія Білоцерківської Р.М. не містить відомостей про громадянство. Отже, зазначений документ не є автобіографією кандидата у народні депутати України у розумінні вимог пункту 2 частини другої статті 55 закону", - йдеться у постанові ЦВК від 16 серпня.

ЦВК 18 серпня завершила процес реєстрації кандидатів у депутати.

На останніх засіданнях Центральна виборча комісія за рішеннями Вищого адміністративного суду України зареєструвала трьох кандидатів у народні депутати, яким раніше було відмовлено у реєстрації з аналогічних причин.