Київ. 21 серпня. УНІАН. У «Парку Київська Русь» 24-26 серпня пройде найбільш колоритний і грандіозний фестиваль сезону - «Билини Стародавнього Києва IX-XI ст.».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН президент «Парку Київська Русь» Володимир Янченко.

За його словами, це є найбільш масштабний фестиваль реконструкції подій IX-XI століть не тільки в Україні, а й у країнах Європи. У ньому візьмуть участь більше 700 учасників з різних країн світу: реконструктори з України, Росії, Білорусі, Молдови, Литви, Польщі, Німеччини, актори, музиканти, ремісники. Фестиваль присвячений трьом визначним датам - 1530-річчю Києва, 1150-річчю зародження держави Київська Русь та 1130-річчю проголошення Києва її столицею.

Відео дня

Організатори фестивалю розповіли, що «Билини Стародавнього Києва IX-XI ст.» у цьому році будуть дуже насичені подіями, причому тут поєднається і легендарний дух Середньовіччя, і польоти повітряних куль, і спорт, зокрема, пройде І Міжнародний чемпіонат з середньовічної лапти.

«На цьому фестивалі Древній Київ насправді оживе. Учасники фестивалю - це люди, які найкраще знаються на добі раннього Середньовіччя. Їхні костюми, побут, звичаї максимально точно реконструюють ту епоху. Гостей фестивалю чекають видовищні масові денні та нічні битви, штурм фортеці, богатирські турніри і каскадерські трюки. Відвідувачі також зможуть взяти участь у майстер-класах з народних ремесел, подивитися театралізовані постановки, ознайомитися зі слов'янськими обрядами і життєвим укладом русичів ІХ-ХІ ст. у справжньому середньовічному таборі», - сказав В.Янченко.

Він також розповів, що всі фестивальні події супроводжуватимуться середньовічною музикою. У вечірній програмі фестивалю передбачена етно-дискотека під музику гуртів «Стари Ольса» з Білорусі та «MYSTERRA» з Росії, вогняні шоу та святкові феєрверки. Він підкреслив, що надзвичайно романтичним нововведенням є зустріч світанку на валах Дитинця Києва: за легендою, пара, яка зустріне схід сонця на валах міста, не розлучиться довіку.

У свою чергу науковий консультант «Парку Київська Русь» Сергій Тараненко поінформував, що у рамках фестивалю пройде науковий семінар. Участь у ньому візьмуть провідні науковці, що досліджують тему Давньої Русі: директор Інституту археології Національної академії наук України академік Петро Толочко, завідувач відділу слов'яно-фінської археології Інституту історії матеріальної культури Російської академії наук Анатолій Кірпічніков, член-кореспондент НАН України, науковий керівник проекту «Парк Київська Русь» Гліб Івакін, заслужений архітектор-реставратор України Вадим Лук'янченко та інші.

«Парк Київська Русь» дуже прискіпливо ставиться до історії. Усі будівлі, які тут відтворюються, мають максимальну історичну достовірність. Вчені діляться напрацюваннями та приходять до спільної думки саме під час таких семінарів, як той, що пройде в рамках фестивалю», - сказав С.Тараненко.

Також 24-26 серпня на території Парку пройде III Міжнародний фестиваль повітряних куль «Повітряні пригоди в Київській Русі», організований Київським клубом повітроплавного спорту «Пілот» спільно з «Парком Київська Русь».

На думку організаторів, це дасть можливість вперше поєднати на перший погляд несумісні явища: Стародавня Русь і польоти теплових аеростатів. Взяти учать у цьому фестивалі планують до десяти екіпажів.

Також, як зазначив президент Київського клубу повітроплавного спорту «Пілот» Олексій Пархоменко, рамках фестивалю бажаючим буде надана можливість здійснити прогулянку на повітряній кулі і спостерігати за подіями з висоти пташиного польоту. Повітряні кулі стартуватимуть з території «Парку Київська Русь» в усі три фестивальних дні о 18.30 (за сприятливих погодних умов).

Ще одним спортивним заходом в рамках фестивалю «Билини Стародавнього Києва IX-XI ст.» стане І Міжнародний чемпіонат з середньовічної лапти, організований «Парком Київська Русь» Центром Живої Історії «Олешшя». Організатори пояснили, що лапта - це стародавня гра, в яку грали наші пращури ще з X століття. Вона стала праобразом сучасного крикету і бейсболу. В рамках чемпіонату команди з різних країн світу будуть боротися за право брати участь у півфіналі. Півфінальні змагання і фінал відбудуться в суботу, 25 серпня. До гри зможуть приєднатися також відвідувачі фестивалю. Команда-переможець отримає приз від «Парку Київська Русь» та Центру Живої Історії «Олешшя».