Київ. 17 серпня. УНІАН. Громадянський рух «Спільна справа» зафіксував велику кількість порушень під час кампанії з виборів народних депутатів та факти тиску на опозиційних кандидатів.

Про це координатор «Спільної справи» Олександр Данилюк сказав під час прес-конференції в УНІАН.

Він нагадав, що активісти руху проводять незалежний громадянський моніторинг дотримання виборчого законодавства та демократичних засад упродовж усієї виборчої кампанії.

Відео дня

«За цей час виявлена величезна кількість порушень… За останній тиждень, коли вже розпочато виборчий процес, ми бачимо, що кількість цих порушень не зменшилася», - наголосив О.Данилюк.

За його словами, ще на етапі висунення кандидатів у депутати рух зафіксував порушення цієї процедури Партією регіонів. «Партією регіонів були подані неналежні документи до Центральної виборчої комісії», - сказав О.Данилюк і пояснив, що поданий до ЦВК виборчий список не відповідав затвердженому раніше партійним з’їздом. Проте ані Київський апеляційний адміністративний суд, ані Вищий адміністративний суд України не задовольнили позов «Спільної справи» до ЦВК з вимогою скасувати рішення про реєстрацію кандидатів у народні депутати від ПР, зазначив О.Данилюк. Він переконаний, що реєстрація Центрвиборчкомом цього документу «значною мірою делегітимізує цей виборчий процес».

О.Данилюк також нагадав про проблеми із визначенням права особи на реєстрацію кандидатом у депутати, якщо вона не проживала в Україні останні 5 років, як того вимагає законодавство. «Для нас видається, що Центральна виборча комісія при визначенні, кого реєструвати, кого не реєструвати, керувалася виключно інформацією із засобів масової інформації, що неприйнятно», - заявив лідер «Спільної справи».

Він також повідомив, що відразу після реєстрації кандидатів рух зафіксував факти перешкоджання незалежним та опозиційним кандидатам у відкритті рахунків для виборчих фондів. «До нас за ці декілька днів після закінчення реєстрації звернулися понад 30 кандидатів, які заявили про те, що їм відмовляють місцеві банківські установи», - зауважив О.Данилюк і додав, що це йде на користь провладним кандидатам, які з такою проблемою не стикались.

Також активісти «Спільної справи» фіксували посилення тиску на незалежних та опозиційних кандидатів. «Нами зафіксовано низку випадків кримінального переслідування самих кандидатів та членів їхніх команд», - повідомив О.Данилюк і зазначив, що організація прогнозує посилення тиску на кандидатів.

Крім того, він звернув увагу на те, що деякі опозиційні і провладні кандидати розпочали агітацію та інші відповідні заходи задовго до оголошення старту виборчої кампанії – з серпня-вересня минулого року. «За період до початку виборчих перегонів нами зафіксовані випадки прямого/непрямого підкупу виборців і використання адміністративного ресурсу на всіх виборчих округах», - наголосив О.Данилюк.

За останній тиждень, повідомив він, зокрема у Харківській області, на виборчому окрузі №174 Олександр Фельдман (Партія регіонів) разом із місцевим керівництвом МНС був присутній на показових тренуваннях пожежників і подарував пожежну форму кожному учаснику, що, на переконання активістів руху, свідчить про підкуп виборців та використання адмінресурсу.

Також у Донецькій області на виборчому окрузі № 46 довірені особи Сергія Клюєва (Партія регіонів) роздавали матеріальну допомогу на суму 100 тис. грн, заявив О.Данилюк.

Незвичайним застосуванням адмінресурсу О.Данилюк назвав делегування кандидатам у депутати вирішення житлово-комунальних проблем. Зокрема, у приймальні Валерія Писаренка (Партія регіонів, виборчий округ №168) було створено відповідну «гарячу лінію», за якою громадяни можуть подавати свої заявки.

У Київській області, повідомив О.Данилюк, голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк агітував за кандидатів від Партії регіонів Тетяну Засуху (виборчий округ №94) та Олександра Онищенка (виборчий округ №93).

За словами лідера «Спільної справи», загалом за останній тиждень активісти руху зафіксували близько 25 фактів підкупу виборців, використання адміністративного ресурсу тощо.

О.Данилюк повідомив, що за кожним виборчим округом закріплено по 2-3 активісти «Спільної справи». До дня голосування до роботи на дільницях рух планує залучити близько 20 тисяч незалежних спостерігачів.