Київ. 10 серпня. УНІАН. В партії «Українська платформа «Собор» сподіваються на перемогу на парламентських виборах, але не виключають зняття з перегонів на користь успішніших опозиціонерів.

Про це кандидати у народні депутати від УП «Собор» письменник, автор роману “Чорний ворон” Василь Шкляр та політолог Олександр Палій заявили на прес-конференції в УНІАН.

О.Палій підкреслив, що партія «Українська платформа «Собор» бере участь у виборах, аби «поставити перед суспільством дуже чітке питання: хто йому потрібен в парламенті – професори, доктори наук, письменники, люди, які вміють відрізняти добро від зла, чи професійні масажисти, охоронці, банщики».

Відео дня

Він зазначив, що на вибори «Українська платформа «Собор» йде з програмою “Україна, яку ми віднайдемо”.

За словами О.Палія, у виборчому списку партії немає жодного політика. “Письменники і взагалі творчі люди, в яких є дуже такий тонкий нерв, який відрізняє добро від зла, вони зараз потрібні нашому суспільству і нашій політиці значно більше, ніж професійні банщики, масажисти, водії та інші професійні політики”, - підкреслив О.Палій.

Він нагадав, що до першої п’ятірки виборчого списку партії «Українська платформа «Собор» увійшли письменники Віталій та Дмитро Капранови, дипломат Володимир Огризко, кобзар, заслужений артист України Тарас Компаніченко і сам О.Палій.

“Ми розраховуємо, звичайно, на перемогу, хоча починати з нуля важкувато, але українцям час уже навчитися швидко запрягати”, - сказав політолог.

Він наголосив, що до 14 жовтня будуть проведенні соціологічні дослідження, і якщо з’ясується, що партія не долає п’ятивідсотковий виборчий бар’єр, то може прийняти рішення про припинення участі у виборах на користь опозиційних сил.

“Ми обіцяємо, що знімемося, але те саме ми хочемо почути і від наших шановних інших опозиціонерів”, - зауважив О.Палій.

За його словами, також опозиційні сили мають ухвалити рішення щодо зняття у мажоритарних округах своїх висуванців на користь тих опозиційних кандидатів, які мають найбільшу підтримку виборців на час проведення опитування.

У свою чергу, В.Шкляр наголосив, що балотуватиметься до Верховної Ради України у 123-му виборчому окрузі на Львівщині. За словами письменника, він не застосовуватиме чорний піар для дискредитації своїх конкурентів в окрузі.

«Коли побачимо, в кого найвища довіра з опозиційних кандидатів, то я згоден буду зняти свою кандидатуру на його користь. Я не йду воювати з опозицією, а я йду її підсилити. Ви побачите, що я вийду з честю з цього виборчого процесу”, - підкреслив він.

За словами В.Шкляра, раніше він категорично заявляв, що не братиме участі у виборах, але змінив свою точку зору. Він наголосив, що є прихильником об’єднання опозиційних сил і свого часу закликав їх до спільних дій.

“Я не хотів йти до парламенту, я навпаки заховався в очеретах і рибалив у себе на Черкащині, але пішли дзвінки саме від громадськості з Львівської області. До мене зверталося дуже багато людей, організацій, в яких виникли побоювання, що в багатьох округах Об’єднана опозиція виставила слабких кандидатів й існує загроза, що там переможуть кандидати від влади”, - повідомив письменник.

За його словами, коли “Президент разом з антиукраїнською клікою у Верховній Раді України оголосили війну українському народові з підписанням цього злочинного антиконституційного закону про засади мовної політики”, тоді “в мені утвердилася думка, що коли в країні беззаконня і свавілля підноситься на п’єдестал закону, то боротьба стає необхідною для кожного громадянина, кожного патріота в нашій країні, і я ухвалив рішення, що треба йти на вибори, бо, напевно, одна з ефективних форм боротьби буде саме в парламенті”.

В.Шкляр зазначив, що оскільки вирішив балотуватися у народні депутати у мажоритарному окрузі, то йому необхідна партійна підтримка. «Бо кажу вам чесно - я йду без грошей, і це стане ще одним тестом, чи можливо в Україні виграти без грошей вибори», - додав він.

Письменник висловив переконання, що саме в Галичині це можливо, бо «галичани поставлять ідею вище за матеріальні обіцянки».

За словами В.Шкляра, він невипадково обрав партію «Українська платформа «Собор». «Я давній «республіканець», бо ще на порі становлення нашої незалежності прийшов до Української республіканської партії і довгий час був її прес-секретарем та членом проводу», - повідомив він.

В.Шкляр запевнив, що матеріальні питання у Верховній Раді України його “цікавитимуть найменше чи зовсім не цікавитимуть”. “Я людина забезпечена на рівні тих вимог, тих запитів, які потрібні мені. Я людина, яка живе в постматеріальному світі, і мене не цікавлять ні яхти, ні якась розкіш, ні все те, про що багато хто мріє, ідучи в депутати. Дерев’яний просмолений човник, на якому я сидів в очеретах, повірте, набагато миліший моєму серцю, ніж найдорожча яхта чи літак”, - наголосив він.

При цьому письменник додав, що у разі обрання народним депутатам наполягатиме на ліквідації всі пільг, якими користуються парламентарії.

На запитання, чи готовий він до того, що в парламенті інколи виникають бійки, В.Шкляр пожартував: “Готовий. Особливо якби це було років 20 тому, то я б ініціював ці бійки”.

Він також наголосив, що засуджує практику голосування чужими картками у Верховній Раді України, бо “це є злочином”.