Київ. 8 серпня. УНІАН. Керівник Південно-Східної асоціації «Втормет», відомий еколог, голова громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку» Володимир Гончаренко був убитий через свою професійну діяльність.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявили його колеги та громадські активісти, які переконані, що інша версія слідства - наслідки конфлікту під час ДТП за участю В.Гончаренка, – малоймовірна.

Як нагадав перший заступник голови ГО «Київський форум» Віталій Черняховський, 27 липня В.Гончаренко на своїй останній прес-конференції оприлюднив інформацію про складування у Кривому Розі 180 тонн радіоактивного металобрухту.

Відео дня

«Екологи озвучили цю інформацію 27 липня, і вже через чотири дні було скоєно напад, 1 серпня, на Володимира Гончаренка», - зауважив В.Черняховський і висловив переконання, що Генпрокуратура та МВС мають взяти під особливий контроль розслідування цієї справи.

Як зазначив директор Центру екологічної безпеки, природи та людини «Екобезпека» Національного гірничого університету (м. Дніпропетровськ), засновник Громадського руху України «За право громадян на екологічну безпеку», яке очолював В.Гончаренко, Віктор Лапицький, екологи вже звернулися до прокуратури області, аби вона перевірила інформацію щодо радіоактивного металобрухту.

Водночас, повідомив В.Лапицький, виконавчий комітет Криворізької міської ради у відповідь на запит екологів щодо безпечності металобрухту зазначив, що за результатами перевірки повітря в зоні його зберігання «шкідлива речовина виявлена не була».

Проте, наголосив В.Лапицький, речовини, які в цьому металобрухті, зокрема гексахлорбензол, можуть потрапити у грунт та повітря. «Потрібно провести відповідні експертизи – скільки безпосередньо там небезпечних речовин – і зробити відповідні висновки. Ці теплообмінники мають бути захоронені відповідним чином. Не доведи Господь їх переплавляти», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Головного управління МВС у Дніпропетровській області, 1 серпня В.Гончаренко їхав на своєму автомобілі «Тойота» на дачу у с. Вовніги Солонянського району.

По дорозі сталося ДТП з іншим автомобілем, з якого вийшли двоє невідомих та побили В.Гончаренка. Після цього він прибув на свою дачу, згодом був доставлений до Солонянської районної лікарні, а ще пізніше - до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечнікова, де 3 серпня помер від черепно-мозкової травми.

Солонянський райвідділ міліції за даним фактом порушив кримінальну справу за ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України (умисне тяжке тілесне ушкодження). Кримінальна справа перекваліфікована за ч.2 ст. 121 (тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого). Вживаються заходи зі встановлення зловмисників.

Слідство розглядає дві версії смерті В.Гончаренка: професійна діяльність та наслідки конфлікту під час ДТП.