Київ. 3 серпня. УНІАН. Виграти суд та повернути до звичайної роботи приватний історико-археологічний Музей трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» обіцяють до Дня Незалежності України.

Про це під час прес-конференції в УНІАН заявив голова опікунської Ради Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара» Ігор Дідковський.

Він повідомив, що наразі підготовлено пакет документів, який «дуже здивує рейдерів». «На сьогоднішній момент подані два позови в Обухівський районний суд», - сказав він і додав, що вести боротьбу за музей вони збираються лише законними методами.

Відео дня

«Музей був, є і буде» - наголосив І.Дідковський і додав, що за їхньою інформацією, музей був проданий за 400 тисяч гривень.

Як зазначив директор історико-археологічного музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» Олександр Поліщук, жодного відношення до захоплення музею нинішня влада не має. «Це чисто таке рейдерське захоплення одного із засновників», - сказав він.

На його думку, першочергова мета захоплення музею – його знищення і «продаж у треті руки за дуже великі гроші» приміщення та землі.

Водночас, О.Поліщук нагадав, що у музеї перебуває і його власна колекція, яка є недержавною частиною Музейного фонду України і оцінена у 5 млн доларів.

О.Поліщук також повідомив, що вже були направлені звернення на ім’я Генерального прокурора України та глави Адміністрації Президента України.

«Те, що сталося з музеєм, повинно бути для нас сигналом, як змінювати законодавство», - сказав член Громадської гуманітарної ради, голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. Він пояснив, що законодавство захищає державні і муніципальні музеї, а у випадку з Музеєм трипільської культури, він «по цінності переважає безліч муніципальних і державних музеїв, а по формі є приватним». Відповідно, підкреслив він, потрібно розробити законодавство, яке захищатиме музеї усіх форм власності.

Як повідомляв УНІАН, 25 липня О.Бригинець заявив про рейдерське захоплення Музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» у селі Трипілля Обухівського району Київської області.

За даними співробітників музею, у суботу, 21 липня, сталося рейдерське захоплення музею. Заклад змусили припинити свою діяльність нібито через зміну власника будівель музею. На сьогодні експозиція недоступна для відвідувачів.

«Цей музей став символом трипільського минулого України. Тому, якщо він припинить свою діяльність, це стане ударом по нашій історичні пам’яті і, безумовно, по туристичній структурі Київщини, якою залюбки користуються кияни», - переконаний О.Бригинець.

*** Приватний історико-археологічний Музей трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в с. Трипілля існує сім років, він знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець Вікентій Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. Музей має унікальну колекцію артефактів VI-III ст. до н.е., експозиція складається з 500 експонатів. За сім років музей відвідало 200 тис. осіб.