Київ. 31 липня. УНІАН. Народний депутат України, голова Ради ВГО «Правозахисний громадський рух «Російськомовна Україна» Вадим Колесніченко направить у міжнародні організації англомовне видання «Другого громадського звіту про виконання Україною положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин: тенденції порушення прав людини посилилися».

Про це В.Колесніченко сказав на прес-конференції в УНІАН на тему: «Поговоримо з Європою про рідну мову рідною мовою».

Він зазначив, що останнім часом як в Україні, так і в Європі з'явилося багато експертів у сфері мовної політики, які «намагаються дати своє розуміння того, що відбувається в Україні». У зв'язку з цим, за його словами, було ухвалено рішення перекласти Другий громадський звіт про виконання Україною положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин англійською мовою, щоб експерти мали можливість «отримати достовірну інформацію».

Відео дня

«Видання, тиражем 10 тис. екземплярів, буде направлено всім депутатам Європарламенту, ПАРЄ, ЮНЕСКО, ООН, правозахисникам і журналістам для того, щоб зарубіжні правозахисники отримали інформацію з перших рук, офіційну й достовірну», - сказав В.Колесніченко.

Він зазначив, що в Україні системно порушуються права людини на використання рідної мови.

В.Колесніченко нагадав, що в 2003 році Україна ратифікувала Європейську хартію регіональних мов або мов меншин, яка набула чинності з 1 січня 2006 року.

У 2007 році Україна подала Перший Державний звіт, а громадські організації - Перший громадський звіт щодо виконання Хартії.

У 2010 році Комітет міністрів Ради Європи за результатами розгляду Державного і Громадського звітів затвердив доповідь і прийняв рекомендації для України щодо виконання Хартії. За його словами, в доповіді констатувалися системні й грубі порушення прав людини в Україні на використання рідної мови практично в усіх сферах суспільного життя.

За даними В.Колесніченка, в липні 2011 року Україна була зобов'язана надати Другий Державний звіт про виконання Хартії, проте цього не було зроблено у встановлений термін.

«Саме тому громадська організація «Правозахисний громадський рух «Російськомовна Україна» і ВГО «Правозахисна організація «Спільна мета» підготували Другий періодичний громадський звіт щодо виконання в Україні положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», - повідомив В.Колесніченко.